3,3 lei pentru medicina de familie și ambulatoriu. Corina Chiriță: Vom fi obligați să plecăm. Vom avea pacienți doar cu abonament. O mare parte a populației va rămâne fără acces la Sănătate

Monika Baciu |
Data publicării:
pacientii - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
pacientii - FOTO: Freepik@Drazen Zigic

Pacienții din România ar putea rămâne fără asistență medicală primară. Situația este una critică la nivelul cabinetelor medicilor de familie și ambulatoriilor.

Pacienții din țară ar putea fi puși în situația în care dacă au nevoie de asistență medicală primară să apeleze la cabinetele private, acolo unde vor scoate bani din buzunar, sau să meargă la spitale. 

Situația este una îngrijorătoare, date fiind datele financiare publicate în transparență decizională de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. 

Deși, în ansamblu, bugetul alocat Sănătății în 2024 este mai mare, în comparație cu execuția precedentă, resursele financiare prevăzute reflectă o reducere a fondurilor disponibile pentru sectoare vitale: medicina de familie, ambulatoriul de specialitate și stomatologie. Mai exact, creșterea se referă la totalul cheltuielilor sistemului, inclusiv creșterea salariilor și la finanțarea măsurilor cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Astfel, încadrarea în limitele bugetare stabilite va fi realizată prin scăderea valorii punctelor sau a veniturilor finale, preponderent în segmentele precizate. Această scădere este evidențiată în mesajul transmis astăzi de Casa Națională de Sănătate: pentru punctul per capita, se stabilește valoarea de 7,7 lei, pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară, 6,2 lei, iar pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate, 3,3 lei.

Vezi și: Medicii de familie, revoltați pe tăierea bugetului. Sandra Alexiu: Este o lipsă de respect totală! Credeam că nu o să mai trăiesc să văd lucrul acesta

"Specialitățile de Ambulator reprezintă baza sistemului de sănătate, împreună cu medicii de familie. Pacienții ajung la noi, sunt tratați și foarte puțini sunt îndrumați către spitale. Marea majoritate a cazurilor sunt rezolvate la noi. Dacă nu vom putea să ne susținem cabinetele, dacă nu vom putea să ne plătim asistentele și programele în care lucrăm, atunci vom fi obligați fie să plecăm către multinaționale unde vom avea pacienți doar cu abonament.

Vezi și: Cosmin Alexandrescu, semnal de alarmă: Un consult medical costă 35 lei! Cât dați pe un pachet de țigări? Cât dați pe unghiuțe? Cum credeți că mai putem să rămânem aici?!

O mare parte a populației va rămâne fără acces la servicii medicale, sau, pur și simplu vom trimite pacienții către spitale pentru că doar de asta vom avea timp, ceea ce va duce la o încărcare foarte mare a spitalelor care și așa sunt supraîncărcate. 

Noi suntem dispuși să dialogăm și sperăm că se va ajunge la o soluție amiabilă în așa fel încât să rezolvăm lucrurile și să înțelegem că și cei de la bază trebuie ajutați", a spus dr. Corina Chiriță, medic endocrinolog

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel