3 cești de cafea pe zi, benefice pentru sănătate: risc scăzut de AVC și boli fatale de inimă. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Cafea. Foto: Pixabay
Cafea. Foto: Pixabay

Consumul a până la trei cești de cafea pe zi este asociat cu beneficii pentru sănătate, întruct reduce rriscul de accident vascular cerebral și de boli de inimă fatale, arată un nou studiu. 

Consumul cel mult moderat de cafea e benefic pentru sănătate, spun autorii unui noi studiu. „Din câte știm, acesta este cel mai mare studiu care evaluează în mod sistematic efectele cardiovasculare ale consumului regulat de cafea într-o populație fără boli de inimă diagnosticate”, a declarat Dr. Judit Simon, de la Centrul cardiovascular de la Universitatea Semmelweis, Budapesta, Ungaria, autoarea studiului care a fost prezentat la congresul Societății Europene de Cardiologie - ESC 2021 (link sursa informației).

„Rezultatele noastre sugerează că un consum regulat de cafea este sigur, deoarece chiar și aportul zilnic ridicat nu a fost asociat cu rezultate cardiovasculare negative și cu mortalitate de toate cauzele după o urmărire de 10 până la 15 ani, a continuat ea. „Mai mult, între jumătate de ceașcă până la 3 cești de cafea pe zi au fost asociate independent cu riscuri mai mici de accident vascular cerebral, deces din cauza bolilor cardiovasculare și deces din orice cauză”, a mai arătat aceasta.

Chiar dacă cafeaua este printre cele mai consumate băuturi din lume, se știe puțin despre impactul pe termen lung al consumului regulat asupra sănătății cardiovasculare.

Acest studiu a investigat asocierea dintre consumul obișnuit de cafea și atacul cardiac incident, accident vascular cerebral și deces. Studiul a inclus 468.629 de participanți la Biobank-ul din Marea Britanie, fără semne de boli de inimă în momentul recrutării. Vârsta medie a fost de 56,2 ani și 55,8% au fost femei.

Cu cât se reduce riscul de boli fatale

Cercetătorii au estimat asocierea consumului zilnic de cafea cu rezultatele incidentelor pe o perioadă de urmărire mediană de 11 ani, utilizând modele multivariabile. Analizele au fost ajustate pentru factorii care ar putea influența relația, inclusiv vârsta, sexul, greutatea, înălțimea, starea fumatului, activitatea fizică, hipertensiunea arterială, diabetul, nivelul colesterolului, starea socioeconomică și consumul obișnuit de alcool, carne, ceai, fructe și legume.

În comparație cu cei care nu beau cafea, consumul ușor până la moderat a fost asociat cu un risc cu 12% mai mic de deces din toate cauzele, cu un risc cu 17% mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare și un risc cu 21% mai mic de accident vascular cerebral incident.

Dr. Simon a explicat că „analiza imagistică a indicat faptul că, în comparație cu participanții care nu beau cafea în mod regulat, consumatorii zilnici aveau inimi mai sănătoase și funcționau mai bine. Acest lucru a fost consecvent cu inversarea efectelor dăunătoare ale îmbătrânirii asupra inimii. (...) Descoperirile noastre sugerează că un consum de până la 3 cești de cafea pe zi este asociat cu rezultate cardiovasculare favorabile. În timp ce sunt necesare studii suplimentare pentru a explica mecanismele care stau la baza, beneficiile observate ar putea fi parțial explicate prin modificări pozitive ale structurii și funcției cardiace”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel