8 motive pentru care slăbești fără să fi ținut dietă

Dana Lascu |
Data publicării:
Dacă slăbești fără să ții dietă ai putea avea o afecțiune. Foto: Pixabay
Dacă slăbești fără să ții dietă ai putea avea o afecțiune. Foto: Pixabay

Este firesc ca greutatea să fluctueze pe tot parcursul anului. Dar sunt motive pentru care slăbești aparent inexplicabil și care ar trebui să te îngrijoreze: 

Dacă slăbești cel puțin cinci la sută din greutatea corporală în mai puțin de șase luni - și o faci fără o explicație bună pentru această pierdere în greutate (n-ai ținut dietă sau nu te-ai apucat de sport) - este timpul mergi la medic pentru a vedea ce se întâmplă, trage atenția dr Anne Cappola, medic endocrinolog și profesor de medicină la Universitatea din Pennsylvania. 

„Nu este obișnuit să pierzi o cantitate semnificativă din greutate fără un motiv evident”, spune dr. Cappola, pentru prevention.com. „Dacă pierdeți în greutate și nimic nu s-a schimbat cu dieta sau activitatea dvs., trebuie să vă îngrijorați puțin pentru asta”.

De fapt, pierderea inexplicabilă în greutate ar putea fi un semn precoce al unei afecțiuni grave de sănătate, arată ea. Iată 8 motive pentru care slăbești fără să faci nimic: 

1. Aveți o tiroidă super-activă.

Pierderea în greutate este un simptom comun al hipertiroidismului sau al unei tiroide hiperactive. Aceasta înseamnă că tiroida dvs. - glanda în formă de fluture din gât care vă ajută să vă reglați metabolismul și creșterea - pompează prea mulți hormoni, rezultând o serie de modificări în organism. Consultați un endocrinolog. 

2. Nu mănânci suficient.

Există așa-numitul „paradox al obezității”. Mai târziu în viață, pierderea în greutate - nu creșterea în greutate - este asociată cu un risc mai mare de deces. Pe măsură ce îmbătrânim, stomacul se golește mai lent, ceea ce te face să te simți mai plin mai mult. De asemenea, unele dintre semnalele din creier care controlează apetitul și plinătatea devin atenuate. Toate acestea pot determina adulții mai în vârstă să mănânce mai puțin, să piardă în greutate și să nu obțină suficienți nutrienți pentru a-și susține nevoile corpului. 

3. Ai boala celiacă.

Boala celiacă - o tulburare autoimună frecventă la persoanele albe, în care ingerarea glutenului provoacă leziuni ale intestinului subțire - poate duce la o scădere a greutății și tinde să fie însoțită de alte simptome gastrointestinale, cum ar fi balonarea și diareea. Bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn, pot duce, de asemenea, la pierderea inexplicabilă a greutății, din cauza malabsorbției. Consultați un gastroenterolog. 

4. Ai depresie.

Pierderea poftei de mâncare este un efect secundar obișnuit al depresiei clinice și poate duce la pierderea inexplicabilă în greutate dacă nu știți că schimbările de dispoziție sunt mai grave. În multe cazuri, persoana respectivă nici măcar nu observă că pierde în greutate, deoarece este înghițită de depresie. Iritabilitatea, consumul excesiv de alcool, indecizia și problemele de somn sunt alte simptome comune ale depresiei. 

5. Este posibil să aveți pancreatită.

Problemele cu pancreasul, care produce enzime care ajută la digestie, pot duce și la pierderea inexplicabilă a greutății. Persoanele cu pancreatită cronică - o boală în care pancreasul se inflamează - tind să piardă în greutate rapid (chiar dacă mănâncă normal), deoarece organismul pur și simplu nu produce suficiente enzime pentru a avea loc digestia corectă a alimentelor, potrivit Fundației Naționale americane a Pancresului. Simptomele frecvente unt dureri de stomac, fecale decolorate (sau grase), diaree sau greață după ce ați mâncat alimente grase.

6. Ați făcut diabet.

Diabetul cu debut nou poate provoca pierderea în greutate, spun experții. De asemenea, s-ar putea să vă simțiți însetat permanent și urinați des. Organismul pur și simplu elimină glucoza, deoarece nu o poate absorbi și asta provoacă sete. 

7. Aveți artrită reumatoidă.

Afecțiunile inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă - o afecțiune în care sistemul imunitar vă atacă din greșeală țesuturile sănătoase -, sau unele tipuri de infecții pot elimina pofta de mâncare a unui pacient, provocând o scădere a greutății. Aceste afecțiuni pot provoca, de asemenea, inflamații la nivelul intestinului, care ar putea să împiedice absorbția nutrienților, ducând la pierderea inexplicabilă a greutății înainte de diagnostic.

8. Poate fi cancer.

Mai multe tipuri de cancer, precum și o tumoare sau ulcer în stomac sau intestine, pot provoca inflamații sau probleme de malabsorbție care pot duce la o scădere a greutății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel