Anticoncepționalele, asociate cu riscul de AVC și infarct

Monika Baciu |
Data publicării:
anticonceptionalele - FOTO: Freepik
anticonceptionalele - FOTO: Freepik

Medicamentele comune care duc la AVC și infarct. 

Un nou studiu publicat în The BMJ a scos la iveală faptul că unele metode de contracepție hormonală sunt asociate cu un risc crescut de accident vascular cerebral (AVC) și infarct miocardic. Deși riscul general rămâne scăzut, experții recomandă o evaluare atentă împreună cu medicul, pentru alegerea celei mai sigure opțiuni.

Pilula combinată, inelul vaginal și plasturele transdermic – cele mai riscante

Cercetarea, bazată pe datele a peste 2 milioane de femei daneze cu vârste între 15 și 49 de ani, a arătat că cele mai ridicate riscuri cardiovasculare apar în rândul utilizatoarelor de contraceptive combinate – cele care conțin atât estrogen, cât și progestin.

Conform rezultatelor, utilizarea inelului vaginal a fost asociată cu o creștere de 2,4 ori a riscului de AVC ischemic și de 3,8 ori a riscului de infarct. Plasturele contraceptiv a crescut riscul de AVC de 3,4 ori. Pilula combinată – cea mai utilizată metodă – a dublat riscul de accident vascular și infarct față de femeile care nu foloseau contracepție hormonală.

Progestinul, o variantă mai sigură, dar nu lipsită de riscuri

Chiar și contraceptivele care conțin doar progestin – fie sub formă de pilule, fie implanturi – au fost asociate cu un risc crescut, deși mai mic decât în cazul metodelor combinate. În schimb, dispozitivele intrauterine (DIU) cu eliberare de levonorgestrel nu au fost corelate cu un risc cardiovascular crescut.

"Sistemul intrauterin cu levonorgestrel a fost singura metodă hormonală care nu a fost asociată cu un risc crescut, făcând din aceasta o opțiune mai sigură pentru sănătatea cardiovasculară," a explicat Therese Johansson, PhD, cercetătoare la Institutul Regal de Tehnologie din Suedia, potrivit Health.

Ce arată cifrele

Pe parcursul perioadei de studiu (1996–2021), cercetătorii au înregistrat 4.730 de accidente vasculare și 2.072 de infarcturi. La femeile care nu foloseau contraceptive hormonale, rata AVC-urilor ischemice a fost de 18 cazuri la 100.000 persoane-an. În schimb, această rată a crescut la:

- 39 la 100.000 pentru pilula combinată

- 33 pentru pilula doar cu progestin

- 23 pentru utilizatoarele de DIU cu levonorgestrel.

În privința infarctului:

- 8 la 100.000 la femeile fără contracepție hormonală

- 18 pentru pilula combinată

- 13 pentru pilula cu progestin

- 11 pentru DIU.

De ce afectează contraceptivele sănătatea cardiovasculară

Legătura dintre contracepția hormonală și problemele cardiovasculare nu este nouă. Estrogenul, componenta comună în metodele combinate, este bine cunoscut pentru efectele sale pro-trombotice.

"Estrogenul este bine cunoscut pentru efectul său pro-trombotic, favorabil formării cheagurilor", a explicat dr. C. Noel Bairey Merz, profesor de cardiologie la Cedars Sinai Medical Center.

"Hormonii naturali pot îmbunătăți circulația și sănătatea vasculară. Însă hormonii luați sub formă de contracepție sau terapie de substituție pot crește riscul de formare a cheagurilor", a adăugat dr. Jennifer Lewey, directoare a Programului de Sănătate Cardiovasculară Feminină de la Penn Medicine.

Progestogenii, inclusiv progestinul, pot duce la îngustarea vaselor de sânge, dar alte studii au arătat că progesteronul natural are efecte protectoare, ceea ce arată cât de complexă este interacțiunea dintre hormoni și sistemul vascular.

Limitările studiului: nu e valabil pentru toate populațiile

Specialiștii atrag atenția că rezultatele trebuie interpretate cu prudență. Studiul nu a oferit informații detaliate despre profilul genetic sau alte condiții preexistente ale participantelor.

"Femeile din Europa de Nord au o incidență mai mare a unor gene care cresc riscul de cheaguri de sânge. Nu știm cât de frecvente sunt aceste mutații în rândul femeilor incluse în studiu", a explicat dr. Mary Jane Minkin, ginecolog și profesor la Yale School of Medicine.

Este posibil, de asemenea, ca femeile care foloseau plasturele sau inelul să fi avut deja un risc mai mare, iar medicii să fi considerat aceste metode mai sigure în cazul lor, din cauza vârstei sau a obezității.

Anticoncepționalele, asociate cu riscul de AVC și infarct - FOTO: Freepik@Abir Design

Ce opțiuni au femeile?

Potrivit American Heart Association, aproape 65% dintre femeile din SUA cu vârste între 15 și 49 de ani folosesc o formă de contracepție. Alegerea metodei potrivite este crucială, mai ales în cazul celor cu afecțiuni cardiovasculare sau factori de risc precum fumatul, obezitatea sau hipertensiunea.

"De obicei, contraceptivele sunt sigure pentru majoritatea persoanelor sănătoase. Dar pentru femeile cu boli cardiovasculare deja diagnosticate, metodele non-hormonale precum DIU-ul cu cupru sau sterilizarea sunt cele mai sigure", a declarat dr. Lewey.

Totuși, aceste metode sunt mai puțin eficiente decât contraceptivele hormonale și cresc riscul de sarcină nedorită.

"Sarcina în sine poate însemna un risc cardiovascular mai mare decât unele metode contraceptive. De aceea, este esențial ca femeile cu afecțiuni cardiace să discute detaliat cu medicul despre toate opțiunile disponibile",  avertizează Lewey.

Studiul întărește ideea că alegerea metodei contraceptive trebuie să fie una personalizată, făcută împreună cu un medic, în funcție de starea de sănătate generală, istoricul familial și stilul de viață. Deși riscurile sunt reale, ele rămân mici pentru femeile sănătoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel