Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major

Monika Baciu |
Data publicării:
colesterolul - FOTO: Freepik@doomu
colesterolul - FOTO: Freepik@doomu

Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major.

Un nou studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism scoate la iveală o legătură alarmantă între comportamentul sedentar din copilărie și creșterea nivelului de colesterol până la vârsta adultă. Potrivit cercetării, copiii care petrec prea mult timp în inactivitate prezintă o creștere de două treimi a colesterolului total până la vârsta de 24 de ani – un factor de risc semnificativ pentru atacuri de cord și deces prematur.

"Sedentarismul din copilărie poate contribui la două treimi din creșterea colesterolului până la mijlocul vieții adulte. Acesta pare să fie un factor de risc major pentru infarct miocardic sau accident vascular cerebral înainte de vârsta de 45 de ani", avertizează Dr. Andrew Agbaje de la Universitatea din Exeter, coordonatorul studiului, potrivit Surrey.

Activitatea fizică ușoară, mai eficientă decât exercițiile intense

Studiul vine cu o veste promițătoare: activitatea fizică ușoară ar putea fi cheia pentru prevenirea nivelurilor ridicate de colesterol, fără a fi nevoie de tratamente medicamentoase precum statinele.

"Aceste rezultate subliniază importanța incredibilă a activității fizice ușoare și arată că aceasta ar putea fi soluția pentru prevenirea dislipidemiei încă din copilărie", a explicat Dr. Agbaje.

Activități precum mersul pe jos, dansul lent, înotul sau mersul pe bicicletă s-au dovedit de până la cinci ori mai eficiente în reducerea inflamației și menținerea sănătății cardiovasculare decât exercițiile de intensitate moderată sau mare.

Antidotul care reduce semnificativ colesterolul ridicat. Are efect major - FOTO: Freepik@wirestock

Recomandările OMS, puse sub semnul întrebării

În prezent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă copiilor și adolescenților minimum 60 de minute de activitate fizică moderată până la viguroasă pe zi. Totuși, autorii studiului sugerează că aceste orientări ar trebui revizuite pentru a include beneficiile activității fizice ușoare.

"Avem dovezi că activitatea fizică ușoară este considerabil mai eficientă decât activitatea fizică moderată sau intensă în acest sens. Poate că a sosit momentul ca OMS să-și actualizeze recomandările, iar experții în sănătate publică, pediatrii și factorii de decizie politică să încurajeze participarea la activitate fizică ușoară începând din copilărie", transmit cercetătorii.

Date îngrijorătoare: copiii sunt tot mai sedentari

Analiza a inclus 792 de copii urmăriți timp de 13 ani, în cadrul studiului "Children of the 90s" din Bristol. În acest interval, timpul zilnic petrecut sedentar a crescut de la 6 la 9 ore, iar activitatea fizică ușoară a scăzut de la 6 la 3 ore pe zi. Nivelurile de activitate moderată și intensă au rămas constante, la circa 50 de minute zilnic.

Rezultatele au arătat că:

- O medie de 4,5 ore pe zi de activitate fizică ușoară a dus la scăderea nivelului total de colesterol.

- Activitatea moderată până la intensă a fost asociată cu o scădere nesemnificativă a colesterolului (-0,05 mmol/L).

- Creșterea masei adipoase a anulat până la 48% din efectul pozitiv al exercițiilor mai intense.

Concluzia cercetătorilor: antidotul este mișcarea ușoară

"Activitatea fizică ușoară pare a fi antidotul pentru efectele catastrofale ale timpului petrecut sedentar în rândul tinerilor", se arată în concluzia studiului realizat în colaborare de Universitatea din Exeter, Universitatea din Finlanda de Est și Universitatea din Bristol.

Studiul atrage un semnal de alarmă, dar oferă și o soluție simplă și accesibilă: mai puțin timp petrecut pe canapea și mai multă mișcare, oricât de ușoară ar fi, încă din primii ani de viață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel