Din această cantitate, 168,25 kilograme au fost colectate la punctul deschis de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) în curtea policlinicii din Bistriţa, care funcţionează doar o zi pe săptămână, joia, în intervalul orar 12:00-14:00, potrivit Agerpres.
În municipiul Bistriţa este concentrată o treime din populaţia judeţului.
Directorul pentru managementul calităţii serviciilor de sănătate din cadrul SCJU Bistriţa, Mihaela Moruţan, a menţionat, într-un răspuns la o solicitare a AGERPRES, că există indicii că mare parte din această cantitate ar proveni, în fapt, de la farmacii.
"În perioada iulie 2024-aprilie 2025 a fost colectată de la populaţie o cantitate de 168,25 kg medicamente. Nu avem o situaţie cu numărul de persoane care au apelat la punctul de colectare. Predarea responsabilă a medicamentelor expirate este o obligaţie morală faţă de comunitate şi faţă de mediu. Din păcate, o mică parte din cantitatea de medicamente colectată până în prezent provine efectiv de la populaţie. Din constatările noastre, fără a avea dovezi în acest sens, medicamentele provin din farmacii (ex. acelaşi tip de medicament în cantităţi mari, cu ambalaj nedeteriorat)", a arătat Moruţan.
La spitalele orăşeneşti din Beclean şi Năsăud, medicamentele expirate pot fi colectate în toate zilele lucrătoare ale săptămânii, însă cantităţile sunt infime.
Managerul Spitalului orăşenesc Năsăud, Daniel Marcu, spune că de la punctul de colectare deschis la policlinica din oraş, de luni până vineri, în intervalul orar 12:00-14:00, s-au predat până acum 15 kilograme de medicamente expirate.
Întrebat dacă orele de program ar putea fi modificate, managerul a spus că, dacă ar exista cerere, ar face acest lucru.
"Se poate modifica. Dacă aveam cerere, cu siguranţă modificam, suntem deschişi la orice spune pacientul, nu îl îngrădim", a declarat marţi, pentru AGERPRES, Daniel Marcu.
La spitalul din Beclean, cantitatea de medicamente expirate colectate la punctul deschis în cadrul unităţii medicale este şi mai mică, potrivit managerului Bogdan Tuşa: trei kilograme colectate anul trecut, la care se adaugă alte două kilograme de la începutul acestui an, cele mai multe medicamente expirate fiind predate de personalul medical şi aparţinătorii acestora.
La Beclean, punctul de colectare funcţionează de luni până vineri, între orele 9:00-13:00.
Potrivit Legii 269/2023, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, medicamentele expirate şi/sau neutilizate provenite de la populaţie sunt colectate la spitalele publice sau private, care sunt obligate să le primească, în scopul eliminării lor finale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.