Atrofia creierului, legătura cu traiul în cartiere defavorizate

Există o legătură puternică între traiul într-un cartier defavorizat și dezvoltarea atrofiei creierului în timp, o afecțiune care are implicații mari pentru funcția cognitivă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, sugerează noi cercetări.

 

Într-un studiu realizat pe aproape 1000 de participanți, cei care au trăit în cartierele cele mai defavorizate au avut mai multe șanse să aibă un hipocampal și un volum total de țesut cerebral semnificativ mai mic față de alți adulți de vârstă mijlocie și mai în vârstă care au trăit în zone mai bune. Traiul în cartierul cel mai defavorizat era echivalent cu o medie de atrofie hipocampală legată de vârstă de 7 ani, notează Medscape.

Acesta este primul studiu care arată o „asociere robustă" între dezavantajul la nivel de cartier și volumul de hipocamp, notează cercetătorii. Interesant este că bărbații care trăiesc în acest tip de mediu aveau un risc mai mare pentru acest tip de atrofie în comparație cu femeile.

„Dezavantajul vecinătății - un determinant social fundamental al sănătății care reflectă educația, veniturile, ocuparea forței de muncă și calitatea locuințelor într-o zonă geografică precisă - s-a dovedit a fi asociat cu volumul cerebral și hipocampal", a declarat autorul studiului Amy J.H. Bun, MD, doctorat, servicii de sănătate în medicină și program de cercetare a îngrijirii, Wisconsin Centrul de cercetare a bolilor Alzheimer, Universitatea din Wisconsin, Madison, a spus Medscape Medical News.

Rezultatele „ar putea arăta indicatori importanți ai populației care pot fi exploatați în viitoarele studii de cercetare care se concentrează asupra sănătății creierului", a adăugat Kind.

Rezultatele au fost publicate online pe 6 ianuarie în JAMA Neurology.

Cât contează unde locuiești?

Hipocampul poate fi una dintre regiunile creierului deosebit de vulnerabile la dezavantajele din vecinătate, scriu cercetătorii. Astfel de afecțiuni pot determina schimbări zilnice ale tiparelor cortizolului și modul în care indivizii răspund la stres. Cercetările anterioare au legat, de asemenea, stresul cronic cu modificările structurii și funcției hipocampului.

Studiile anterioare au examinat modul în care starea socioeconomică individuală (SES) poate contribui la riscul de neurodegenerare. Cu toate acestea, actualii anchetatori au ales să examineze asociațiile la nivel de cartier, deoarece includ mai mulți contribuabili potențiali.

„Asocierea contextului de vecinătate al individului cu sănătatea și boala este distinctă de - și uneori mai mare decât - asocierea SES individuale cu sănătatea și boala", scriu ei.

Analiza a cuprins 951 de adulți care locuiesc în comunitate. Anchetatorii au evaluat RMN-urile structurale ponderate T1 din două studii longitudinale: Registrul Wisconsin pentru prevenirea Alzheimerului și cohorte ale Centrului de Cercetare a Bolilor Alzheimer din Wisconsin.

Volumul total de hipocamp a fost calculat combinând atât măsura stângă cât și cea dreaptă, precum și un volum total de țesut cerebral bazat pe substanța totală albă și gri. Aceste rezultate au fost alese „pe baza asocierilor lor raportate anterior cu boala Alzheimer și demențele aferente", raportează cercetătorii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel