Beneficiile ceaiului de cimbru pentru sănătate și frumusețe

Originar din zonele aride și stâncoase din bazinul mediteranean, cimbrul are proprietăți medicinale formidabile. Pe lângă utilizarea acestei plante aromatice la gătit, proprietățile sale antiinflamatorii, beneficiile sale antiseptice și conținutul său de antioxidanți o fac un adevărat aliat în ameliorarea afecțiunilor intestinale și respiratorii. 

Ca antiseptic și antispastic, cimbrul este eficient împotriva durerilor de gât și este recomandat împotriva tusei, răcelii, sinuzitei, rinitei, bronșitei sau altor afecțiuni ale tractului respirator și sferei ORL. Un ceai de cimbru este, de asemenea, de mare ajutor pentru ficat. 

Poți bea două până la trei căni de ceai de cimbru în timpul zilei, care va avea ca efect eliminarea toxinelor din organism și combaterea radicalilor liberi. Această plantă medicinală are și proprietăți tonice și stimulează sistemul nervos. În cele din urmă, acțiunea sa antispastică este recomandată pentru sănătatea digestivă și pentru ameliorarea tulburărilor stomacale. 

Ingredientele active ale cimbruului

Componentele sale sunt multiple, în special în uleiul esențial de cimbru, care este adesea utilizat în medicina naturistă: linalol este antifungic și antibacterian; timol este antiinfecțios și antiparazitar; geraniol - neurotonic, stimulant și antiviral. 

Cimbrul conține și flavonoide (luteolol, apigenol etc.), pe lângă faptul că este o sursă considerabilă de vitamina C. Cimbrul uscat este o sursă bună de mangan, calciu și vitamina K, esențială pentru reglarea coagulării sângelui. 

Care sunt celelalte utilizări ale sale? 

PRODUSE COSMETICE

Apreciat în produsele cosmetice naturale, cimbrul poate înlocui pasta de dinți datorită proprietăților sale antiseptice. Udă periuța de dinți și presară pulbere de cimbru. 

PENTRU PĂR

Cimbrul fiert în puțină apă poate fi folosit ca loțiune tonică pentru scalp.

PENTRU CAVITATEA BUCALĂ

Sub forma unei ape de gură sau ca gargară, efectul său antiinflamator ameliorează tulburările sferei bucofaringiene: respirație urât mirositoare, gingivită. Lasă cimbru uscat (5 g) să se infuzeze timp de 10 minute într-o oală cu apă clocotită. Strecoară ceaiul, lasă-l să se răcească, apoi clătește-ți gura. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel