Boala copiilor mofturoși sau ARFID: Ce trebuie să știți

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Nu este neobișnuit ca micuții să facă mofturi la mâncare, iar mulți dintre ei cresc din acest comportament. Cu toate acestea, unii copii demonstrează obiceiuri alimentare mai severe, cu urmări periculoase asupra sănătății.

 

Medicii clasifică acum o formă severă de alimentație la copii ca fiind evitarea / restricționarea aportului alimentar (ARFID). Deși această tulburare împărtășește unele asemănări cu anorexia și bulimia, copiii care trăiesc cu ARFID nu sunt slabi și nici nu doresc să slăbească, notează Medical News Today. 

Ce este ARFID?

O persoană cu ARFID poate să nu aibă interes pentru mâncare.

ARFID este o tulburare alimentară recent recunoscută, care figurează în Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale, ediția a cincea (DSM-5). DSM-5 definește tulburările mentale pentru a ajuta medicii și psihiatrii să îmbunătățească diagnosticul și tratamentul.

Mulți părinți și îngrijitori își etichetează copilul ca mofturos la mâncare, dar uneori, comportamentele alimentare pot deveni anormale.

Atunci când comportamentul alimentar al copilului progresează spre o lipsă generală de interes pentru alimentație și începe să afecteze creșterea și dezvoltarea acestora, medicii diagnostică o tulburare alimentară, care poate fi ARFID.

Diferența dintre a fi un mâncător mofturos și a avea ARFID:

nu mănâncă suficiente calorii
nu câștiga în greutate
nu mai creste

Unii adulți pot avea, de asemenea, ARFID, care poate cauza pierderea în greutate și poate afecta funcțiile corporale normale.

În DSM-5, ARFID înlocuiește o tulburare de alimentație numită tulburare de hrănire a copilăriei timpurii, pe care medicii au diagnosticat-o doar la copii până la vârsta de 6 ani, inclusiv. În schimb, ARFID nu are nicio limitare de vârstă.

Diferența majoră dintre ARFID și anorexie sau bulimie este că un copil cu ARFID nu are o problemă cu imaginea corpului lor.

Studiile au arătat că, în comparație cu persoanele cu anorexie, cei cu ARFID sunt mai susceptibili să fie internați la spital cu o greutate corporală mai mică comparativ cu greutatea lor corporală estimată.

Cercetătorii sugerează, de asemenea, că persoanele cu ARFID sunt mai predispuse decât cele cu alte tulburări alimentare:

internări mai lungi în spital
alimentarea cu tuburi pentru nutriție
luptă mai mult cu creșterea în greutate în timpul spitalizării

Persoanele cu ARFID, de obicei, primesc un diagnostic la o vârstă mai tânără decât persoanele cu anorexie și bulimie, iar un procent mai mare dintre cei afectați sunt bărbați. ARFID poate, de asemenea, să persiste mai mult decât alte tulburări alimentare.

Diagnostic

Medicii folosesc criteriile din DSM-5 pentru a diagnostica ARFID. Persoanele cu ARFID au de obicei o tulburare a alimentației, cum ar fi:

lipsă de interes pentru mâncare
evitarea alimentelor pe bază de textură
își exprimă îngrijorarea cu privire la consecințele neplăcute ale alimentației

În ARFID, tulburarea alimentației provoacă o lipsă de nutriție adecvată, ceea face ca persoana să nu-și satisfacă nevoile energetice. Drept urmare, poate provoca:

Pierdere semnificativă în greutate
deficiente nutritionale
dependență de tuburi de alimentare sau suplimente
efecte negative asupra funcționării psihosociale

Simptome și semne de avertizare

ARFID are mai multe semne de avertizare asociate pe care le pot identifica părinții și îngrijitorii. Acestea includ:

Scădere dramatică în greutate
îmbrăcarea în straturi pentru a se încălzi sau pentru a ascunde pierderea în greutate
probleme digestive, cum ar fi constipația
restricționarea tipurilor sau cantităților de alimente
consumând numai alimente cu anumite texturi
se simte rău sau săturat în jurul mesei
îi e frig
slăbiciune sau energie excesivă
frică de sufocare sau vărsături
o gamă restrânsă de alimente preferate care devine mai limitată în timp

Alte simptome ale ARFID includ:

durere abdominală
istoric sau teama de voma sau sufocare
boala de reflux gastroesofagian (GERD), cunoscută și sub denumirea de reflux acid

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel