Când trebuie ajuns la Urgențe cu copiii, în cazul virozelor. Medic: Ne panicăm de cele mai multe ori

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cand trebuie ajuns la Urgente. FOTO Pexels @ Tima Miroshniche
Cand trebuie ajuns la Urgente. FOTO Pexels @ Tima Miroshniche

Febra, în cazul virozelor, se poate trata acasă. 

Diferențele de temperatură de la o zi la alta fac ca numărul de viroze respiratorii, mai ales în rândul copiilor să fie unul crescut.

”Este plin de viroze respiratorii, deși ne așteptam când se încălzește vremea să se oprească aceste viroze. Nu s-a încălzit suficient și atunci au reapărut o grămadă de viruși, deși sezonul de gripă, oficial, este pe sfârșite: avem gripă, mai este în continuare Covid la copii, destul de frecvent, plus toate celelalte viroze obișnuite”, a spus dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Când trebuie mers la Camera de Gardă 

În situația părinților aflați la primul copil, dar mai ales la primul episod de viroză, apare o oarecare panică atunci când cel mic face febră.

Astfel, medicul a explicat ce anume trebuie făcut în acest caz, astfel încât să nu fie necesară deplasarea la Urgențe, încă de la primul semn de viroză.

”Ne panicăm de cele mai multe ori când copilul face febră. Așa se întâmplă cu părinții, mai ales la primul episod de viroză. Gripa, Covidul, de obicei dau valori ale temperaturii foarte mari, 39, chiar 40 de grade, la unii copii. Dezbrăcăm copilul, îl hidratăm, îl lăsăm să se odihnească, iar când febra îl deranjează, geme, este supărat, îi dăm un antitermic. Dacă starea lui se îmbunătățește atunci când scade febra în principiu trebuie să avem doar răbdare. Și la camera de gardă același lucru se face, se dă antitermic”, a explicat dr. Ilinca Tranulis, care a adăugat că doar dacă febra nu scade, trebuie să se mergea cu cel mic la Urgențe.

Febra este bună

Mai mult decât atât, medicul a subliniat faptul că febra este un semn pozitiv, căci temperatura mare încetinește înmulțirea virusurilor.

”Putem să o lăsăm să acționeze, febra în sine nu îl afectează pe copil decât dacă starea lui este modificată și se simte rău. Poate să aibă dureri musculare, poate să aibă dureri osoase, poate să îl doară capul, și da, îl ajutăm cu tratament. În niciun caz nu trebuie să îl tratăm la ore fixe, urmărim copilul, luăm temperatura și când vedem că temperatura este mare și starea proastă îl tratăm. În toată această perioadă, copilul s-ar putea să nu vrea să mănânce, nu doar din cauza febrei, ci și a secrețiilor nazale. Când are nasul înfundat nu simte miros, nu simte gust și atunci este normal să nu aibă poftă de mâncare, iar corpul folosește toată energia să se vindece, nu consumă energie ca să digere, este normal. Nici noi când suntem bolnavi nu avem poftă de mâncare. Și asta este o mare panică a părinților. Din nou, doar lichide sunt suficiente, 2-3 zile, iar după acestea copilul își va recăpăta pofta de mâncare”, a mai spus medicul.

 

Vezi și: Cum vă protejați de gripă în propria casă: sfaturi ușor de respectat 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel