Care este diferența între gripă și COVID. Adrian Marinescu: Este semnificativă! Nu poți face comparație

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
care este diferenta intre gripa si covid - FOTO: Freepik@katemangostar
care este diferenta intre gripa si covid - FOTO: Freepik@katemangostar

Care este diferența între gripă și COVID. Ce trebuie să știi despre ambele și de ce infecția cu COVID încă provoacă îngrijorare în rândul cadrelor medicale.

Care este diferența între gripă și COVID. Gripa și COVID-19 sunt amândouă boli respiratorii contagioase, dar sunt provocate de virusuri diferite. COVID-19 este cauzată de infecția cu un coronavirus (SARS-CoV-2) identificat pentru prima dată în 2019. Gripa este cauzată de infecția cu un virus gripal (virusuri gripale).

În comparație cu gripa, COVID-19 poate provoca o boală mai gravă la unele persoane. Comparativ cu persoanele cu gripă, persoanele infectate cu COVID-19 pot avea nevoie de mai mult timp pentru a prezenta simptome și pot fi contagioase pentru perioade mai lungi de timp.

Care este diferența între gripă și COVID

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș a explicat în exclusivitate la Interviurile DC MEDICAL și DC News care este diferența dintre cele două boli infecțioase.

”Odată cu Omicron, SARS-COV2 a pierdut din intensitate și a ajuns, ca din punct de vedere medical, să fie sub nivelul unui sezon de gripă. E o diferență semnificativă. Sezonul de gripă înseamnă o perioadă limitată pentru o anumită țară. Nu poți face o comparație cu un sezon de gripă, care are o intensitate maximă de 2 luni și să compari cu ceea ce se întâmplă cu SARS-COV2 care e de ani de zile lângă noi și, care, din păcate, face și ravagii.

Există complicații, există persoane care ajung în terapie intensivă, chiar dacă sunt situații rare, se întâmplă la persoanele care au boli cronice, la persoanele în vârstă”, a explicat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș a explicat în exclusivitate la Interviurile DC MEDICAL și DC News.

Care este diferența între gripă și COVID, în funcție de simptome

Nu puteți face diferența între gripă și COVID-19 doar după simptome, deoarece acestea au unele dintre aceleași semne și simptome. Este nevoie de teste specifice pentru a spune care este boala și pentru a confirma un diagnostic.

Faptul că un profesionist din domeniul medical vă administrează un test specific care detectează atât gripa, cât și COVID-19, vă permite să fiți diagnosticat și tratat mai rapid pentru virusul specific pe care îl aveți. T

ratarea din timp a COVID-19 și a gripei vă poate reduce riscul de a vă îmbolnăvi foarte grav.De asemenea, testarea poate dezvălui dacă cineva are atât gripă, cât și COVID-19 în același timp, deși acest lucru este neobișnuit.Persoanele cu gripă și COVID-19 în același timp pot avea o boală mai gravă decât persoanele care au fie gripă, fie COVID-19 singure. În plus, unele persoane cu COVID-19 pot fi afectate și de afecțiuni post-COVID (cunoscute și sub numele de COVID lung), potrivit CDC.

Similitudini

Atât COVID-19, cât și gripa pot avea diferite grade de simptome, de la absența simptomelor (asimptomatice) până la simptome severe.Simptomele comune pe care COVID-19 și gripa le au în comun includ:

- Febră sau senzație de febră/senzație de frisoane

- Tuse

- Dificultăți de respirație

- Oboseală (stare de oboseală)

- Dureri în gât

- Curgere sau înfundare a nasului

- Dureri musculare sau dureri de corp

- Dureri de cap

- Vărsături

- Diaree (mai frecventă la copiii cu gripă, dar poate apărea la orice vârstă cu COVID-19)

- Schimbarea sau pierderea gustului sau mirosului, deși acest lucru este mai frecvent cu COVID-19.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel