Ce este cancerul pulmonar, ucigașul numărul 1 la nivel mondial

Sebastian Florea |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancerul pulmonar
Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este creșterea necontrolată a celulelor anormale care începe în unul sau ambii plămâni, de obicei în celulele din mucoasa care îmbracă arborele traheo-bronşic.

Celulele anormale nu se dezvoltă în țesut pulmonar sănătos, se divizează rapid și formează tumori, conform medicalnewstoday.com.

Pe măsură ce tumorile devin mai mari și mai numeroase, acestea subminează capacitatea plămânilor de a furniza oxigen în fluxul sanguin. Tumorile care rămân într-un singur loc și nu par să se răspândească sunt cunoscute sub numele de "tumori benigne".

Tumorile maligne, cele mai periculoase, se răspândesc în alte părți ale corpului, fie prin sânge, fie prin sistemul limfatic. Metastaza se referă la răspândirea cancerului dincolo de locul său de origine în alte părți ale corpului. Când se răspandește cancerul este mult mai greu de tratat cu succes.

Cancerul pulmonar primar provine din plămâni, în timp ce cancerul pulmonar secundar începe în altă parte a corpului, metastază și ajunge la plămâni. Acestea sunt considerate tipuri diferite de cancer și nu sunt tratate în același mod.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 7,6 milioane de decese la nivel global în fiecare an sunt cauzate de cancer; cancerul reprezintă 13% din totalul deceselor globale. Cancerul pulmonar este de departe ucigașul număr 1 la nivel mondial.

Ce cauzează cancerul?

Cancerul este, în cele din urmă, rezultatul celulelor care cresc necontrolat și nu mor. Celulele normale din organism urmează o cale ordonată de creștere, divizare și moarte. Moartea programată a celulelor se numește apoptoză, iar atunci când acest proces se oprește, cancerul începe să se formeze. Spre deosebire de celulele obișnuite, celulele canceroase nu suferă de moarte programatică, dar în schimb continuă să crească și să se împartă. Aceasta duce la o masă de celule anormale care scapă de sub control.

Cancerul pulmonar apare atunci când o mutație genetică a celulei pulmonare face ca celula să nu poată corecta deteriorarea ADN și nu poate să se sinucidă. Mutațiile pot apărea din mai multe motive. Majoritatea cancerelor pulmonare sunt rezultatul inhalării substanțelor cancerigene.

Cum este clasificat cancerul pulmonar?

Cancerul pulmonar poate fi în mare parte clasificat în două tipuri principale, bazate pe aspectul cancerului sub microscop: cancer pulmonar cu celule mici și cancer pulmonar cu celule mari. Celulele cancerigene pulmonare cu celule mici (NSCLC) reprezintă 80% din cazurile de cancer pulmonar, în timp ce restul cancerului pulmonar cu celule mici reprezintă 20%.

NSCLC pot fi împărțite în continuare în patru tipuri diferite, fiecare cu diferite opțiuni de tratament:

- Carcinomul cu celule scuamoase sau carcinomul epidermoid. Ca cel mai frecvent tip de NSCLC și cel mai frecvent tip de cancer pulmonar la bărbați, se formează carcinom cu celule scuamoase în mucoasa tuburilor bronșice.
- Adenocarcinom. Ca cel mai frecvent tip de cancer pulmonar la femei și la nefumătoare, adenocarcinomul se formează în glandele producătoare de mucus ale plămânilor.
- Carcinomul bronhioalveolar. Acest tip de cancer pulmonar este un tip rare de adenocarcinom care se formează în apropierea sacilor de aer din plămâni.
- Carcinom nediferențiat cu celule mari. Un cancer cu creștere rapidă, carcinoame nediferențiate cu celule mari se formează în apropierea marginilor exterioare sau a suprafeței plămânilor.
Cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC) se caracterizează prin celule mici care se înmulțesc repede și formează tumori mari care se deplasează pe tot corpul. Aproape toate cazurile de SCLC se datorează fumatului.

Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din lume. În România, atât cu privire la cazurile noi dar şi la mortalitate, cancerul pulmonar reprezintă cea mai frecventă formă la bărbaţi şi ocupă locul al patrulea la femei (după cancerele de sân, col uterin şi colorectal).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel