Ce se întâmplă când combini carnea de porc cu alcoolul. Anca Ioniță: Poate duce la ficat gras sau probleme cardiovasculare

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Foto: Freepick @timolina
Foto: Freepick @timolina

Dr. Anca Ioniță ne-a explicat de ce nu este sănătoasă combinația dintre carnea de porc și alcool.

Carnea de porc poate fi o sursă bună de proteine, vitamine și minerale, dar trebuie consumată cu moderatie, având în vedere conținutul de grăsimi saturate și colesterol.

Carnea de porc este o bună sursă de proteină, esențială pentru construirea și repararea țesuturilor din organism.

Aceasta furnizează diverse vitamine și minerale, cum ar fi zincul, fierul, vitamina B12 și niacina. Carnea de porc poate fi preparată într-o varietate de moduri, oferind opțiuni culinare diverse.

Anumite tipuri de carne de porc pot conține grăsimi saturate și colesterol, care pot contribui la creșterea riscului de afecțiuni cardiovasculare. Alegerea unor tăieturi mai slabe și metode de gătire sănătoase poate contribui la reducerea acestor riscuri.

Care carne de porc este cea mai sănătoasă

Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce parte a cărnii de porc ar trebui să consumăm și de ce combinația dintre carnea de porc și alcool este, de fapt, nesănătoasă. 

”Carnea de porc este o sursă importantă de proteine. Atâta timp cât este consumată în formă slabă cum ar fi muşchiuleţ sau cotlet este perfect de consumat. În schimb, carnea grasă de porc  conţine grăsimi săturate, iar combinarea acestora cu alcool sau carbohidraţi rapizi poate duce către steatoza hepatică (ficat gras), sau către probleme cardiovasculare. 

Carnea slabă de porc are doar 140 kcal/ 100 de grame, aşa că o friptură de porc gătită la cuptor este o variantă bună şi sănătoasă”, a explicat dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Carnea de porc, conținut de vitamine și minerale

Carnea de porc este, de asemenea, o sursă bună de vitamine și minerale precum fosfor, seleniu și tiamină.

De fapt, carnea de porc este mai bogată în tiamină, o vitamină B necesară pentru o serie de funcții ale organismului, decât alte tipuri de carne roșie, cum ar fi cea de vită și miel.

Vitaminele B6 și B12, prezente și în cantități bogate în carne de porc, sunt esențiale pentru formarea celulelor sanguine și funcționarea creierului. Carnea de porc este, de asemenea, o excelentă sursă de fier – fierul heme găsit în carnea roșie este absorbit foarte ușor de către sistemul digestiv uman.

Seleniul din carne de porc este esențial pentru funcționarea adecvată a glandei tiroide. Un cotlet de porc de șase uncii conține mai mult de 100% din doza zilnică recomandată de seleniu.

Carnea de porc este o sursă bogată de anumite vitamine și minerale de care organismul tău are nevoie pentru a funcționa, cum ar fi fierul și zincul. De asemenea, este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate. Carnea de porc minim procesată, slabă și complet gătită, consumată în mod moderat, poate aduce anumite beneficii când este inclusă în dieta ta, potrivit WebMD.

Menținerea masei musculare

Proteinele de înaltă calitate din carne de porc sunt aminoacizi compleți și, prin urmare, sunt blocuri de construcție perfecte pentru crearea de mușchi noi. Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem masă musculară, ceea ce poate duce la condiții precum sarcopenia - degenerarea extremă a mușchilor.

Consumul de proteine de înaltă calitate, cum ar fi cea găsită în carne de porc, în cadrul unui stil de viață sănătos care include exerciții fizice, poate ajuta la încetinirea sau inversarea sarcopeniei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel