Urmărește dezbaterea live

Celulele canceroase, mecanismul care le face să se moară

Dana Lascu |
Data publicării:
Celule
Celule

Cercetătorii au descris un nou mecanism intracelular care induce apoptoza celulelor canceroase prin perturbarea homeostazei ionilor.

Gradientul electrochimic dintre condițiile extracelulare și intracelulare joacă un rol important în creșterea și metabolismul celulelor. Atunci când homeostazia ionului unei celule este perturbată, funcțiile critice care accelerează activarea apoptozei sunt inhibate în celulă.

Deși ionoforii au fost folosiți intens ca tulburător al homeostazei ionice, mecanismele morții celulare nu au fost clare, iar aplicabilitatea biologică a fost limitată. În studiul prezentat în jurnalul Advanced Science, echipa de la de la Departamentul de Inginerie Biochimică a Institutului Coreean de Știință și Tehnologie (The Korea Advanced Institute of Science and Technology - KAIST) a prezentat un agent anticancer bazat pe peptide alfa-elicoidale, care este capabil să transporte ioni de potasiu cu solubilitatea în apă. Grupurile cationice, hidrofile și de ioni de potasiu au fost combinate la sfârșitul lanțului lateral peptidic pentru a asigura atât transportul ionic, cât și proprietățile hidrofile.

Acești ionofori bazați pe peptide reduc concentrația intracelulară de potasiu și, în același timp, cresc concentrația de calciu intracelular. Concentrațiile crescute de calciu intracelular produc specii de oxigen reactive intracelular, provocând stresul reticulului endoplasmic și ducând, în final, la apoptoză.

Efectele anticanceroase au fost evaluate folosind șoareci purtători de tumori pentru a confirma efectul terapeutic, chiar și la modelele animale. S-a constatat că creșterea tumorii a fost puternic inhibată de apoptoza mediată de stres endoplasmatic.

Autorul principal Dr. Dae-Yong Lee a spus: "Un ionofor pe bază de peptide este mai eficient decât agenții chimioterapeutici convenționali, deoarece induce apoptoza prin creșterea nivelurilor speciilor de oxigen reactive". Profesorul Yeu-Chun Kim a spus că se așteaptă ca acest nou mecanism să fie utilizat pe scară largă ca o nouă strategie chimioterapeutică. Această cercetare a fost finanțată de Fundația Națională americană de Cercetare (National Research Foundation).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel