Cezar Irimia (FABC): Cancerul împovărează întreaga societate, dar nu mai e o sentinţă la moarte, ci o boală cronică tratabilă

Dana Lascu |
Data publicării:
Cezar Irimia
Cezar Irimia

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), a explicat, la lansarea Planului național de combatere a cancerului, de la Palatul Cotroceni, că această boală nu mai trebuie percepută ca o „sentință la moarte”, ci ca o boală cronică tratabilă, și că pentru câștigarea luptei cu ea, este nevoie de angrenarea tuturor forțelor din societate. 

„Cancerul nu este doar o maladie care afectează pacienții și familia acestora, ci este o boală ce împovărează întreaga societate. Pentru a câștiga lupta cu această boală este nevoie de angrenarea tuturor forțelor din societate, de la membri ai familiei până la angajatori, de la comunitatea locală la autoritățile centrale. De data aceasta s-a demonstrat că celula malignă nu are culoare politică”, a spus Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), la lansarea Planului național de combatere a cancerului, de la Palatul Cotroceni. 

El privește optimist noul Plan care este menit să crească supraviețuirea și calitatea vieții pacienților oncologici, dar pentru ca el să se materializeze, va trebui serios finanțat și pus în practic.  

„Ne punem încrederea că prin atingerea obiectivelor acestui plan vom avea mai puține cazuri de cancer, va crește supraviețuirea și calitatea vieții celor afectați de această boală. Și nu în ultimul rând, acest plan  va crea eficiențe pentru sistemul nostru de sănătate și societate în ansamblu. Cu toții știm, însă, că un plan, oricât de bun ar fi acesta, nu înseamnă nimic dacă în spatele lui nu sunt alocate resursele financiare necesare, resursa umană și expertiza tehnică necesară pentru implementarea acestuia”, a arătat președintele FABC. 

În ultimii doi ani, pe fondul pandemiei COVID, viața pacienților români cu cancer a stat, mai mult decât de obicei, în mâinile corpului medical, care a făcut posibilă continuarea tratamentului în condiții de siguranță pentru pacienți. (...) Pe baza lecțiilor învățate în pandemia COVID, acest plan sperăm noi că va pregăti mai bine sistemul de sănătate românesc pentru a răspunde nevoilor în creștere ale românilor, în ceea ce privește accesul la servicii de diagnostic și de tratament. (...) Cancerul nu trebuie să mai fie perceput ca o sentință la moarte, cancerul trebuie să fie o boală cronică tratabilă și să nu mai fie o povară pentru noi, românii”, a punctat Cezar Irimia. 

Reprezentantul pacienților cu cancer a subliniat că cele mai importante măsuri din acest nou plan național sunt cele care țin de screening, de standardele de diagnosticare rapidă, de tratamentul adecvat și de serviciile de calitate prin contribuția echipelor clinice multidisciplinare – acele tumor board moderne, dar și prin înființarea registrului de pacienți cu cancer.

„Sperăm că parcursul pacientului în sistemul de sănătate românesc să fie optimizat, centrat pe nevoile sale, pentru ca pacienții să nu se mai simtă pierduți în sistemul de sănătate după primirea unui diagnostic de cancer", a mai arătat Cezar Irimia.

Prezent la conferința de la Palatul Cotroceni, conf. univ. dr. Michael Schenker, președintele Comisiei de oncologie a Ministerului Sănătății, a apreciat, la rândul său, că Planul național de combatere a cancerului este unul coerent și exhaustiv. „Este, într-adevăr, un master-plan pe care suntem onorați să încercăm să-l ducem la bun sfârșit", a arătat dr Michael Schenker.

La rândul său, dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a salutat realizarea acestui nou Planul național de combatere a cancerului și a apreciat că el are o viziune modernă de abordarea a acestei boli, bazată pe inovație și medicină personalizată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel