Cu mască sau fără mască, la orele de educație fizică: ce recomandă specialiștii

DCMedical Team |
Data publicării:
Elev, coronavirus, școală
Elev, coronavirus, școală

Purtarea măștii la orele de educație fizică a devenit unul dintre cele mai dezbătute subiecte, de când s-au redeschis școlile. Specialiștii au unele comentarii în acest sens.

Conform legislației, școlile s-au redeschis, însă există unele măsuri sanitare care trebuie respectate pentru evitarea răspândirii virusului. Una dintre aceste reguli este c elevii trebuie să poarte mac ala școală, la orele de curs, deci și la orele de educație fizică. Ministerul Educației a formulat însă o propunere, care ar permite elevilor să facă sport fără mască. 
Conform propunerii, copiii trebuie să păstreze distanța de 1,5 metri și să evite sporturile de echipă. În plus, când este posibil, orele de educație fizică ar trebui organizate în aer liber.
Întrebat dacă elevii ar trebui să poarte mască la orele de educație fizică, medicul pediatru Mihai Craiu, a răspuns că acest lucru depinde de vârstă, de starea de sănătate și de locul și intensitatea efortului sportiv.
"Răspuns scurt: masca afectează capacitatea de efort, hiper-ventilația pe durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nu e indicată", a spus medicul.
Aceste precauții sunt pentru sportul în interior, potrivit lui Mihai Craiu.
"Oxigenul în aer e de cam 21%; când purtăm mască sau fular concentrația scade la 19,5%, se știe din sporturile de performanță asta. E ca și când ai exersa la altitudine de 600 de metri.
Copiii ar trebuie fie să facă pauze în timpul orelor de sport, fie să nu folosească masca, să stea la distanță. În aer liber - fără mască", a adăugat pediatrul Mihai Craiu la Digi 24.
În urmă cu o săptămână, ministrul Sorin Cîmpeanu spunea că Ministerul Educaţiei susţine varianta ca masca de protecţie sanitară să nu fie purtată de către elevi în timpul orelor de educaţie fizică, mergând pe modelul practicat de Luxemburg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel