Cum îi spui unui pacient că are cancer. Dr. Crina Vereș: Din ochii lor dispare speranța de viață. Radu Leca: Te dezumanizează

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
cancer - FOTO: Freepik@khanferdaush
cancer - FOTO: Freepik@khanferdaush

Cum îi spui unui pacient că suferă de cancer. Cât de dificilă este această misiune a medicilor oncologi. Despre asta au vorbit psihologul Radu Leca și dr. Crina Vereș.

Comunicarea unui diagnostic de cancer este unul dintre cele mai sensibile și delicate momente în relația medic-pacient. Este esențial să abordați acest subiect cu empatie, respect și claritate.

În cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC MEDICAL și DC NEWS despre umanitatea medicilor oncologi, Radu Leca, psiholog, a ridicat o întrebare crucială, și anume dacă "Este medicul oncolog dezumanizat?".

"Hai să privim prin fereastra lui. Ce vede acesta? Vede oameni care se agață de el cu disperare să le salveze viețile. Tu ești doar un om și te-ai străduit din răsputeri să fii un medic bun, să fii alături de oameni, ca să le alini suferința. Cine o ia razna dintre medici? Cine o se disociază de la atâta suferință, moarte și durere?

Eu vreau să știu ce se întâmplă cu pacientul, vreau să știu să vorbesc cu el, vreau să știu cum îi spun omului, că nu m-a pregătit nimeni cum să îi spun că urmează să moară sau că o să aibă un diagnostic, prognostic, tratamente.

Vezi oameni care aparent sunt plini de viață, sănătoși și apoi îi vezi că devin stafii, pâmântii, disperați, că miros într-un fel. Dispare din ochii lor speranța de viață. Abia respiră. La unii vezi resemnare, la alții negare că se întâmplă, alții se ceartă cu Dumnezeu. Câți dintre doctori sunt pregătiți emoțional să facă față la asta?

Medic - pacient - FOTO: Freepik

Atunci, care e cel mai natural mecanism al nostru? Se disociază", a spus dr. Crina Vereș, în emisiunea Ultrapsihologie de la DC MEDICAL și DC NEWS. 

În contextul acestor discuții, s-a subliniat importanța existenței psiho-oncologilor în spitalele care tratează pacienți cu cancer. Cu toate că medicul oncolog este expert în tratamentul medical al bolii, psiho-oncologul aduce în echipă expertiza în gestionarea aspectelor psihologice și emoționale ale bolnavilor de cancer și ale familiilor lor. Fără acest suport adecvat, medicii oncologi pot avea dificultăți în menținerea umanității și compasiunii în fața provocărilor zilnice ale profesiei lor.

"Atunci se spune în felul următor: în spitalele unde există medici oncologi trebuie să existe și un psiho-oncolog. De aceea există la Colegiul Medicilor din România curs de psiho-oncologie acreditat. Dar fără psiho-oncolog lângă oncolog, oncologul va fi dezumanizat. El vede lucruri rele, moarte. Anunțul că pacientul tău ce momentan este pe picioare, va muri, te dezumanizează", a mai spus Radu Leca.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel