Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
diabet tip 5 - Foto - Freepik @Shamim25R
diabet tip 5 - Foto - Freepik @Shamim25R

Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum! 

Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut ca o formă distinctă de diabet de către Federația Internațională de Diabet. În ciuda numelui, există mai mult de o duzină de tipuri diferite de diabet. Clasificarea nu este chiar atât de ordonată pe cât sugerează numerotarea.

Iată un ghid clar al diferitelor tipuri de diabet, inclusiv al unora de care este posibil să nu fi auzit, împreună cu informații despre cauzele lor și modul în care sunt tratate.

Diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1 este cauzat de sistemul imunitar al organismului care atacă în mod eronat celulele producătoare de insulină din pancreas. Această reacție autoimună poate apărea la orice vârstă, de la copilărie până la bătrânețe.

Ea nu este legată de dietă sau de stilul de viață. În schimb, este probabil rezultatul unei combinații de predispoziție genetică și factori declanșatori de mediu, cum ar fi infecțiile virale.

Tratamentul implică insulinoterapie pe tot parcursul vieții, administrată prin injecții sau pompe.

Un număr mic de persoane care se confruntă cu glicemia scăzută, denumită hipoglicemie, pot primi celule noi în pancreas care produc insulină de la donatori decedați. Pentru mulți, acest lucru reduce numărul de injecții cu insulină necesare. Unii pot renunța complet la insulină.

Mai mult, zeci de persoane au primit transplanturi de celule stem pentru a-și „vindeca” efectiv diabetul, deși persoanele trebuie să ia în continuare medicamente imunosupresoare puternice. Acest tratament nu este încă disponibil pe scară largă.

Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este cea mai frecventă formă a afecțiunii și este adesea legat de un IMC (indice de masă corporală) ridicat. Cu toate acestea, poate afecta și persoanele cu greutate normală, în special cele cu o predispoziție genetică puternică.

Anumite grupuri etnice, inclusiv sud-asiaticii și persoanele de origine africană și caraibiană, sunt expuse unui risc mai mare, chiar și la greutăți corporale mai mici.

Stimularea producției de insulină de către organism poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. Unele medicamente stimulează producția de insulină din pancreas, în timp ce altele îmbunătățesc sensibilitatea la insulină.

Metforminul, de exemplu, este luat de sute de milioane de persoane din întreaga lume. Acest medicament îmbunătățește sensibilitatea la insulină și oprește producția de zahăr de către ficat.

Există zeci de medicamente diferite care ajută la controlul glicemiei în diabetul de tip 2. S-a demonstrat că adaptarea tratamentului la individ îmbunătățește semnificativ rezultatele pentru sănătate.

Modificările stilului de viață pot, de asemenea, inversa diabetul. Acest lucru poate fi realizat prin menținerea unei diete hipocalorice de 800 de calorii pe zi. În cadrul unui studiu de cercetare, menținerea acestei diete timp de 12 luni a inversat evoluția diabetului la 46% dintre persoane.

Diabetul gestațional

Acest tip de diabet se dezvoltă în timpul sarcinii, de obicei între săptămânile 24 și 28. Acesta este declanșat de modificări hormonale care reduc sensibilitatea organismului la insulină.

Factorii de risc includ supraponderalitatea sau obezitatea, istoricul familial de diabet și nașterea unui copil mare într-o sarcină anterioară.

Persoanele din Orientul Mijlociu, Asia de Sud, negrii și africanii din Caraibe prezintă, de asemenea, un risc mai mare de diabet gestațional. Vârsta este, de asemenea, un factor, deoarece sensibilitatea la insulină scade odată cu vârsta. Aceasta poate fi tratată cu dietă și exerciții fizice, tablete sau injecții cu insulină.

Forme mai rare de diabet

Există cel puțin nouă subtipuri de diabet care includ forme genetice rare, uneori cauzate de o singură modificare genetică. Altele pot fi cauzate de tratament, cum ar fi intervenții chirurgicale sau medicamente, cum ar fi steroizii.

Diabetul neonatal apare devreme în viață. Unele dintre modificările genetice afectează modul în care insulina este eliberată de pancreas. Unele persoane încă își produc propria insulină, astfel că pot fi tratate cu tablete care ajută celulele pancreasului să emită insulină.

Diabetul cu debut la maturitate al tinerilor, sau Mody, apare mai târziu în viață și este legat de modificările genetice. Există mai multe modificări genetice, unele afectând modul în care celulele pancreasului detectează zahărul, iar altele afectând modul în care se dezvoltă pancreasul.

Diabetul de tip 3c este diferit. Acesta este cauzat de afectarea pancreasului. Persoanele cu cancer pancreatic, de exemplu, pot dezvolta diabet după îndepărtarea unor părți ale pancreasului. De asemenea, poate apărea după pancreatită (inflamația pancreasului).

Persoanele cu fibroză chistică prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta diabet. Acesta se numește diabet legat de fibroza chistică. Riscul crește odată cu vârsta și este foarte frecvent, aproximativ o treime dintre persoanele cu fibroză chistică dezvoltând diabet până la vârsta de 40 de ani.

Tipul 5

Această formă nou desemnată este legată de malnutriție în timpul vieții timpurii. Diabetul de tip 5 este mai frecvent în țările sărace. Acesta afectează aproximativ 20-25 de milioane de persoane din întreaga lume.

Oamenii au o greutate corporală scăzută și duc lipsă de insulină. Dar lipsa de insulină nu este cauzată de sistemul imunitar. În schimb, este posibil ca organismul să nu fi primit nutriția corectă în timpul copilăriei pentru a ajuta pancreasul să se dezvolte normal.

Studiile pe rozătoare au arătat că o dietă săracă în proteine în timpul sarcinii sau adolescenței duce la o dezvoltare deficitară a pancreasului. Acest lucru este cunoscut de mulți ani. Având un pancreas mai mic este un factor de risc pentru diferite forme de diabet. În esență, are mai puține rezerve de celule producătoare de insulină.

Diabetul este un termen generic pentru o serie de afecțiuni care duc la creșterea nivelului de zahăr din sânge, dar cauzele care stau la baza acestuia variază foarte mult. Înțelegerea tipurilor specifice de diabet de care suferă o persoană este esențială pentru a-i oferi tratamentul potrivit.

Pe măsură ce știința medicală evoluează, la fel se întâmplă și cu clasificarea diabetului. Recunoașterea diabetului legat de malnutriție ca fiind de tip 5 va stimula discuțiile. Acesta este un pas înainte către o mai bună înțelegere și îngrijire la nivel mondial - în special în țările cu venituri mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel