Digitalizarea în sistemul medical, soluție pentru eficiență și accesibilitate. Cătălin Radu (Brisol Myers Squibb): Poate ajuta foarte mult. Control la distanță

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
digitalizarea - FOTO: Freepik
digitalizarea - FOTO: Freepik

Digitalizarea în sănătate poate transforma radical accesul la tratamente, susține Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România. Telemedicina și rețetele electronice pot reduce vizitele la spital, oferind pacienților, inclusiv celor cu scleroză multiplă, soluții mai eficiente și accesibile.

Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, a discutat în exclusivitate pentru DC Medical și DC News despre impactul digitalizării în sistemul de sănătate, subliniind beneficiile aduse atât pacienților, cât și personalului medical. În cadrul unei analize detaliate, Radu a explicat cum tehnologia poate contribui la o distribuție mai corectă a resurselor, eficientizarea procesului medical și reducerea presiunii asupra spitalelor aglomerate.

"Această digitalizare, până la urmă, registrele de pacienți, patologia, o distribuție mai corectă, o eficientizare a întregului proces, mutarea într-un spital foarte aglomerat, oricum, într-un mediu...", a explicat Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Lipsa de medici

În contextul problemelor cu care se confruntă sistemul medical din România, mai ales în județele unde hematologii lipsesc, Cătălin Radu a susținut că telemedicina ar putea fi o alternativă viabilă pentru pacienții care nu necesită internare.

"Cazul hematologilor care lipsesc în anumite județe. Ar putea telemedicina să suplinească un medic de familie dublat, asistat, mai bine spus, coordonat de un hematolog dintr-un centru universitar ar putea asigura diagnosticul, terapia și urmărirea?", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Cred că pentru pacienții care nu necesită o internare, telemedicina poate fi o soluție foarte bună. Și azi menționam hematologia.

Dacă pacientul are nevoie de urmărire, pur și simplu, printr-un buletin de analize medicale, se poate duce teoretic la orice centru care să-i deconteze.

Își poate încărca acea rețetă, sau medicul, printr-o digitalizare, cu responsabilitatea de a avea direct în rețetă, să vadă buletinul de analize și să-i elibereze, prin rețetă electronică, rețeta. Deci nu mai vine la un hematolog din București sau din Iași? Nu mai este necesar. Același lucru vi-l poți spune, de exemplu, despre scleroza multiplă", a explicat Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Digitalizarea în sistemul medical, soluție pentru eficiență și accesibilitate. Cătălin Radu (Brisol Myers Squibb): Poate ajuta foarte mult. Control la distanță - FOTO: Freepik@Kitinut

Evoluția tratamentelor pentru scleroza multiplă

Un alt subiect abordat de Cătălin Radu, directorul general al Brisol Myers Squibb România, a fost evoluția tratamentului pentru scleroza multiplă, un domeniu în care digitalizarea și dezvoltarea terapiei au adus schimbări semnificative. La începutul programului de tratament pentru scleroza multiplă, pacienții aveau acces doar la medicamente care necesitau lanț de frig și vizite lunare la spital. În prezent, opțiunile terapeutice s-au diversificat, inclusiv prin introducerea medicamentelor orale.

"Când a început programul de scleroză multiplă, acum 24, 25 de ani în România, erau centre mai puține decât degetele de la o mână. Era interferon, necesită lanț de frig. Suntem 25 de ani mai târziu.

Există inclusiv medicamente orale și s-a mărit și numărul de centre. Dar obligatoriu, un pacient trebuie să meargă lună de lună la spital să-și ia medicația. Lună de lună, nici măcar la 3 luni.

Există medicamente orale, există multe alte opțiuni care nu mai necesită lanț de frig. De ce nu se scot? ", a explicat Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Provocările cu care se confruntă pacienții

În cazul pacienților cu scleroză multiplă, care se confruntă adesea cu deficiențe motorii, telemedicina și digitalizarea pot fi soluții esențiale pentru îmbunătățirea calității vieții.

"Pentru că medicul poate doar completa încă o dată rețeta.  Îi mănâncă timp", a spus jurnalistul Val Vâlcu.

"Și este un pacient care are potențiale deficiențe motorii din cauza sclerozei multiple. Deci îl punem pe drum, pe cineva care are probleme reale, n-are să se deplaseze.

Probleme de coordonare, probleme de cogniție. Este un alt exemplu în care digitalizarea poate ajuta extraordinar de mult. Există posibilitatea de control la distanță, rețete la distanță și ridicarea produsului din farmacie.

Este nevoie de puțină coordonare. Comisia de specialitate să facă o adresă, să ceară scoaterea acestor medicamente din spital pe circuit deschis. Și de aici una derivă dintr-alta", a explicat Cătălin Radu, directorul general al Bristol Myers Squibb România, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel