Dr. Bujor (Sanador): Fiecare pacient cu cancer ar trebui tratat de un Tumor Board

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Radiografie
Radiografie

Dr. Laurențiu Bujor, medic primar radioterapie și director medical al Centrolul Oncologic Sanador, a explicat, EXCLUSIV la DC MEDICAL și DC NEWS, că Tumor Board-ul este de fapt o comisie de specialiști din mai multe discipline care se reunesc pentru a analiza dosarul unui bolnav cu cancer și pentru a stabili care este cel mai bun tratament pentru el. Este, în fapt, un tratament personalizat, care crește speranța de viață și îmbunătățește calitatea vieții pacientului.

Dr. Laurențiu Bujor, medic primar radioterapie, medic specialist oncologie medicală și directorul medical al Centrului Oncologic Sanador, a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DC NEWS și DC MEDICAL, cum se face managementul modern al pacientului oncologic.

Cazurile complicate, analizate de mai mulți specialiști

„Noi avem un Tumor Board la Sanador și ne întâlnim săptămânal. Tumor Board înseamnă de fapt o Comisie interdisciplinară care dă indicații la tratamentele oncologice. Și discutăm cazurile complicate și fiecare își spune punctul de vedere. Chirurgul, oncologul medical, avem un imagist care ne analizează imaginile. Suntem minim patru specialiști. Și eu cred că oncologia modernă fără echipalele acestea nu se face".

Pentru ca abordarea să nu fie subiectivă, adică fiecare medic să aibă propria lui echipă cu care să facă tumor board – ceea ce ar fi o epuizare de resurse de specialitate, practic o astfel de comisie există la nivel de spital, iar cazurile pacienților sunt discutate indiferent de cine este medicul curant. Practic, pe masa acestei comisii ajunge dosarul complet al pacientului: cu toate investigațiile medicale făcute de acesta. Membrii comisiei – experți din mai multe domenii - analizează document cu document și își spun părerea.

Tot dosarul medical, analizat la virgulă

„Se depune dosarul și se discută. Se discută istoricul clinic, se comentează imaginile, eventual se revizuiește dacă e de revizuit ceva, ceea ce ni se pare nouă că nu e în regulă, și să dă o concluzie. Fiecare își spune părerea. Și când se ajunge la un consens, semnăm și parafăm. Deci, ne asumăm responsabilitatea".

În urma unor astfel de comisii, care sunt folosite de ani buni în Germania sau Franța, spre exemplu, pacientul primește cel mai bun tratament pentru tipul său de cancer. În Germania, spre exemplu, rata de supraviețuire a pacienților cu cancer recidivat și în metastază al căror tratament a fost dat de un tumor board e de 65% (date de la Sentrul Universitar Heidelberg).

De multe ori, Tumor Board-ul poate propune chiar soluții complexe de tratament, combinând, după cum are nevoie pacientul, chirurgia, chimioterapia, radiologia și imunologia. Tratamentele sunt alese în funcție de particularitățile pe care le are cancerul pacientului, pe care le evidențiează fiecare specialist în parte. 

Ar fi ideal ca toți pacienții să fie abordați așa

Ideal ar fi ca tumor board-ul să se reunească pentru fiecare pacient în parte, „dar nu e posibil, n-am mai putea să facem altceva. Cazurile complicate, doar cazurile complicate se discută. Dar idealul, într-o lume ideală eu cred că trebuie abordat un pacient cu cancer înainte de a se discuta în comisie multidisciplinară. Nu trebuie! Pentru că este demonstrat și publicat că pacienții care au trecut prin tumor board au o supraviețuire mai bună și o calitate a vieții mai bună decât ceilalți. (...) Și chiar la etapele, tratamentul aceluiași bolnav, dacă survin probleme neașteptate să fie discutat și rediscutat. În alte țări lucrurile acestea sunt publice, se fac pe platforme informatice. Publice pentru medici, pentru că includ și medicul de familie al pacientului, care la noi nu știu cât de mult este implicat în procesul acesta, în afară de biletele de trimitere".

După ce cazul său este analizat în Tumor Board, „ulterior pacientul este îndrumat la una dintre specialitățile care este implicată în decizia terapeutică. Dacăi se spune să facă chirurgie, merge la chirurg pentru operație. După externare, el este în evidență oncologică. Fie la Sanador, fie la oncologul din teritoriu, dacă este din altă parte. Deci, noi tratăm bolnavi din toată țara. Și, evident, că și medicul de familie trebuie să aibă un rol. Să-și cunoască bolnavii", arată dr. Laurențiu Bujor.

Și, ce e important, e că se decontează tratamente pentru toți pacienții. „Vin din Moldova, vin din Ardeal, din Oltenia, din Dobrogea. În Oltenia la ora asta nu este niciun aparat de radioterapie. Vorbim de Craiova, Mehedințiul, Gorjul, Oltul, sunt milioane de oameni. Cine poate să se deplaseze".

Oricum, spune specialistul, „un medic nu va opri un tratament eficace pentru că nu am primit banii de la Casă (de Asigurări de Sănătate, n.r.) Trebuie să ducem pacientul până la capăt. Deci, nu ne putem permite lucrul ăsta. Dar corect este ca și Casa, care de fapt beneficiază de cotizațiile de asigurări de sănătate ale pacienților, să le deconteze aceste nevoi".

Ce terapii de ultimă generație sunt disponibile în privat, în România, și care e diferența față de ce pot oferi clinicile din străinătate acestor pacienți, aflați în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel