Dr. Dobra: Cum spargi pietrele din rinichi și ureter, fără operație și fără durere. EXCLUSIV

Dr. Mihai-Adrian Dobra |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Litotritia extracorporală cu unde de șoc electromagnetice (ESWL –Extracorporeal Sock Wave Lithotripsy). Foto: Youtube/St Michaels Hospital
Litotritia extracorporală cu unde de șoc electromagnetice (ESWL –Extracorporeal Sock Wave Lithotripsy). Foto: Youtube/St Michaels Hospital

Intervenția se numește litotritia extracorporală cu unde de șoc electromagnetice (ESWL –Extracorporeal Sock Wave Lithotripsy) și prin ea spargi pietrele din rinichi sau ureter fără operație și fără durere, în 30 minute, explică EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, dr. Mihai-Adrian Dobra, medic specialist chirurgie urologică la Institutul Clinic Fundeni.

Dr. Mihai-Adrian Dobra: Ca orice descoperire savantă a apărut din hazard. Firma de inginerie aerospațială făcea teste pe avionale ultrasonice, când au observat că o pietricică de pe talpa pantofului pilotului s-a dezintegrat la testele de depășire a barierei de viteză a sunetului. Evident, Claude Dornier va fi cunoscut nu pentru ingineria spațială a materialelor, ci pentru firma care se va transforma în una din cele mai profitabile firme de tehnică medicală, ce deține patentul metodei ESWL. Primul pacient a fost tratat în München-Germania, în anii 80, cu metoda care presupunea, la acea dată, scufundarea pacientului într-o cadă plină cu apă. De atunci, tehnologia a înregistrat progrese importante, firme ca Siemens sau Karl Storz au preluat patentul și au dezvoltat aparatura, aceasta devenind mult mai intuitivă.

Cum vezi ce trebuie să spargi

Evident, ca să țintesti o piatra localizată în rinichi trebuie să poți vedea clar, și asta se face prin două metode de localizare: ultrasonică sau ecografică, pentru pietrele din rinichi - metoda inofensivă, rapidă și ieftină - și cea de-a doua, prin localizare razelor Rӧntgen sau X-Ray, pentru pietrele din ureter. De-a lungul timpului, de această tehnică s-au bucurat milioane de pacienți din întreaga lume, și încă este larg folosită în clinicile urologice din întreaga lume.
Experiența proprie la Southmead Hospital Bristol, Anglia, clinica cu cel mai mare volum ce depășește 1.600 de pacienți tratați anual ESWL, m-a îndemnat să reproduc și să adaptez tehnica în sistemul medical românesc.

Corolarul de investigații de bază pentru un pacient cu indicație de abordare a litotritiei extracorporale este următorul: ecografie de aparat urinar, tomografie nativă cu doză joasă de iradiere abdomino-pelvină, hemoleucogramă, coagulogramă, urocultură și sumar de urină. De asemenea, tratamentul cronic cu anticoagulant sau cu antiagregant plachetar, mai puțin aspirina de 75 mg, contraindică efectuarea procedurii din cauza riscului foarte ridicat de apariție a hematomului renal. Succesul tehnicii depinde de localizarea pietrei (ureter, bazinet sau calice), compoziția acesteia, care poate fi anticipată printr-o măsurătoare specială – unitățile Houndsfield - dimensiunea pietrei, dar și experiența și performanța aparatului.

Amuzant este că pentru pietricelele așezate decliv în calicele inferior al rinichiului, care au șanse mici de eliminare postintervențională, s-au efectuat studii care recomandă folosirea parcurilor de distracții cu roller coaster, cura hidrică foarte crescută în unitate de timp scăzută sau tapotaj sacadat la nivelul lombei, toate având aplicabilitate care se lasă așteptată.

Cum se face procedura și când este indicată

Procedura durează între 25 și 30 minute și se poate efectua sub analgezie, dublată de terapie musicală, sau anestezie generală intravenoasă.

În continuare, ghidurile internaționale de urologie recomandă abordarea ESWL a pietrelor de până la 2 cm din rinichi și a celor de până la 1 cm din ureter, ca primă intenție.

Este mai mult decât evident că nimeni nu-și dorește intervenții complexe și prelungi, cu posibile complicații intraoperatorii sau postoperatorii, imediate sau tardive. Această metodă de tratament folosită când are indicație și stăpânită de un doctor cu competență și experiență, poate avea rezultate extrem de bune. Folosirea ei în cazuri neselecționate atent, hazardată și neadaptată, poate duce la evoluții nefavorabile ale pacientului.

Să nu uităm că litiaza este o patologie care, de cele mai multe ori, beneficiază de tratament multimodal, și anume abordarea minim invazivă sau, cum spuneam mai devreme, inofensivă a ESWL-ului, posibil cu ureteroscopie sau nefrolitotomie percutană. La momentul actual, abdordarea chirurgicală clasică este pur istorică.

Recomandări

În funcție de complexitatea cazului, se poate ajunge la un număr maxim de 3 ședințe la o distanță de 2-3 săptămâni, dacă piatra este în rinichi, sau mult mai repede dacă localizarea este ureterală.

În lipsa infecției urinare nu se recomandă tratament cu antibiotic postintervențional dacă nu există semne de infecție în sumarul de urină sau urocultură pozitivă. În cazul reușitei intervenției cu unde de șoc a unei pietre din rinichi, fără ca pacientul să fie operat, poate apărea blocajul renal, obstrucție dată de migrarea fragmentelor pe ureter și apariția temutei complicații Steinstrasse, care are o frecvență a apariției de sub 4% din cazuri.

Perioada de spitalizare este de câteva ore, pacientul poate pleca în condiții bune acasă, la puțin timp după intervenție, fără dureri, cu recomandarea de a recupera fragmentele, după urinare, în vederea analizării și reevaluării.

În ciuda trendului în creștere în ceea ce privește folosirea ureteroscopiei flexibile - supranumită și chirurgie pe gaura cheii - care este mult mai costisitoare și cu spitalizare mai lungă, ESWL-ul rămâne o tehnică de luat în seamă, încă viabilă și cu indicație clară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel