Femeile cu studii superioare, risc crescut de cancer la sân cu până la 40%

Monika Baciu |
Data publicării:
cancer - FOTO: Freepik
cancer - FOTO: Freepik

Femeile care sunt cele mai predispose la cancer. Vezi dacă ești în situația asta.

Femeile cu cel mai înalt nivel de educație prezintă un risc cu aproximativ 40% mai mare de a dezvolta cancer mamar in situ, un risc cu 20% mai mare pentru cancer mamar invaziv și tot cu 20% mai mare pentru cancerul ER-pozitiv, comparativ cu femeile cu cel mai scăzut nivel educațional.

Rezultatele fac parte din cel mai amplu studiu de acest fel realizat până acum, coordonat de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), parte a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Legătura dintre educație și subtipurile de cancer la sân

Cercetătorii au observat că femeile foarte educate au un risc mai ridicat de a dezvolta mai multe subtipuri de cancer mamar, inclusiv forme PR-pozitive, PR-negative, HER2-pozitive și HER2-negative.

"Acest studiu este prima analiză cuprinzătoare de o asemenea amploare care examinează modul în care factorii socioeconomici, cum ar fi nivelul de educație, sunt asociați cu riscul diferitelor subtipuri de cancer la sân", a declarat dr. Salvatore Vaccarella, cercetător IARC și coautor al studiului.

El a subliniat că riscul mai mare asociat cu educația superioară reflectă mai degrabă tiparul de comportamente și alegeri de viață al femeilor care urmează studii îndelungate, decât actul educațional în sine.

Factorii reproductivi și stilul de viață - explicații parțiale

Autorii au concluzionat că cea mai mare parte a diferenței de risc este asociată cu alegerile legate de maternitate. Femeile cu studii superioare tind să aibă primul copil la o vârstă mai înaintată și, în general, au mai puțini copii. Aceste decizii au impact asupra riscului de cancer la sân.

"Înțelegerea modului în care factorii sociali, precum nivelul de educație, influențează riscul diferitelor subtipuri de cancer la sân este esențială. Ne oferă perspective nu doar asupra etiologiei bolii și a modalităților de prevenire, ci și asupra inegalităților sociale care afectează rezultatele în sănătate la nivelul comunităților", a explicat dr. Margherita Pizzato, autoarea principală a studiului.

Conform Cancer Research UK, "nașterea copiilor, în special la o vârstă mai tânără, poate reduce ușor riscul de a dezvolta cancer la sân. Riscul scade proporțional cu numărul de copii".

Femeile cu studii superioare, risc crescut de cancer la sân cu până la 40% - FOTO: Freepik@dikushin

Alcoolul și terapia hormonală - factori agravanți

Studiul a mai arătat că femeile educate consumă mai des alcool și utilizează mai frecvent terapii hormonale combinate cu estrogen și progestin - cum ar fi contraceptivele orale sau terapia de substituție hormonală (HRT) - ambele asociate cu un risc crescut de cancer mamar.

Potrivit NHS, pentru fiecare 1.000 de femei care folosesc HRT timp de cinci ani sau mai mult, apar în medie cinci cazuri suplimentare de cancer mamar.

Totuși, aceste diferențe de stil de viață și alegeri reproductive explică doar între 20% și 40% din riscul suplimentar observat la femeile cu educație superioară. Restul cauzelor rămân, deocamdată, necunoscute.

Un studiu fără precedent: peste 300.000 de femei analizate

Analiza, publicată în International Journal of Cancer, a inclus date de la peste 300.000 de femei și este considerată "cea mai extinsă" cercetare realizată până în prezent privind legătura dintre educație și riscul de cancer mamar. Specialiștii OMS avertizează că, deși educația aduce multiple beneficii asupra sănătății generale, ea poate fi asociată și cu riscuri indirecte care merită investigate în profunzime.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel