Gras și sănătos? Studiul care doboară un mit: AVERTISMENT pentru grași și obezi

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Cu toții am auzit oameni supraponderali sau grași care spun că sunt sănătoși tun pentru că fac mișcare. Dar e posibil să fii gras și sănătos în același timp? Ei bine, un nou studiu face lumină!

Nu contează că faci exerciții fizice, dacă ești gras sau obez - riscul pentru sănătatea inimii este același! Aceasta este constatarea unui amplu studiu publicat astăzi în Jurnalul European de Preventiv Cardiologie (link direct studiu), un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC). 

„Nu se poate fi gras, dar sănătos”, a spus autorul studiului, dr. Alejandro Lucia, de la Universitatea Europeană, Madrid, Spania. „Aceasta a fost prima analiză la nivel național care a arătat că a fi activ în mod regulat nu va elimina efectele dăunătoare asupra sănătății ale excesului de grăsime corporală. Descoperirile noastre neagă ideea că un stil de viață activ fizic poate anula complet efectele dăunătoare ale supraponderalității și obezității”, a adăugat cercetătorul. 

Există unele dovezi că fitnessul ar putea atenua efectele negative ale excesului de greutate corporală asupra sănătății inimii. S-a sugerat că la adulți și copii, a fi „gras, dar în formă” ar putea fi asociat cu o sănătate cardiovasculară similară cu a fi „subțire, dar nesportiv”. Dr. Lucia a spus: „Acest lucru a dus la propuneri controversate de politici de sănătate pentru a acorda prioritate activității fizice și fitnessului față de pierderea în greutate. Studiul nostru a încercat să clarifice legăturile dintre activitate, greutatea corporală și sănătatea inimii”. 

Studiul a folosit date de la 527.662 adulți angajați, asigurați de o mare companie de prevenire a riscurilor profesionale din Spania. Vârsta medie a participanților a fost de 42 de ani și 32% dintre subiecți au fost femei.

Participanții au fost clasificați ca având: greutate normală (indicele de masă corporală [IMC] 20,0-24,9/ m2), supraponderali (IMC 25,0-29,9 kg / m2) sau obezi (IMC 30,0 kg / m2 sau mai mare). În plus, au fost grupați în funcție de nivelul de activitate fizică: 

1) activ în mod regulat, definit ca realizând minimul recomandat pentru adulți de Organizația Mondială a Sănătății (OMS); 

2) insuficient activ (unele activități fizice moderate până la viguroase în fiecare săptămână, dar mai puțin decât minimul OMS); 

3) inactiv (fără exercițiu). Sănătatea cardiovasculară a fost determinată în funcție de trei factori de risc majori pentru infarct și accident vascular cerebral, și anume diabetul, colesterolul ridicat și hipertensiunea arterială.

Aproximativ 42% dintre participanți aveau greutate normală, 41% erau supraponderali și 18% erau obezi. Majoritatea erau inactivi (63,5%), în timp ce 12,3% erau insuficient activi, iar 24,2% erau activi în mod regulat. Aproximativ 30% au avut colesterol ridicat, 15% au avut tensiune arterială crescută și 3% au avut diabet.

Cercetătorii au investigat asocierile dintre fiecare IMC, grupul de activitate și cei trei factori de risc. La toate nivelurile de IMC și orice activitate (indiferent dacă a atins sau nu nivelul minim al OMS) a fost asociată cu o probabilitate mai mică de diabet, hipertensiune arterială sau colesterol ridicat, comparativ cu lipsa de exerciții fizice. Dr. Lucia a spus: „Acest lucru ne spune că toată lumea, indiferent de greutatea corporală, ar trebui să fie activă din punct de vedere fizic pentru a-și proteja sănătatea”.

La toate greutățile, riscul de diabet și hipertensiune a scăzut odată cu creșterea activității fizice. „Mai multă activitate este mai bună, deci mersul pe jos 30 de minute pe zi este mai bun decât mersul pe jos 15 minute pe zi”, a spus el.

Cu toate acestea, participanții supraponderali și obezi au avut un risc cardiovascular mai mare decât colegii lor cu greutate normală, indiferent de nivelurile de activitate. De exemplu, comparativ cu indivizii cu greutate normală inactivi, persoanele obeze active aveau aproximativ o probabilitate de două ori mai mare de a avea colesterol ridicat, de patru ori mai mare de a avea diabet și de cinci ori mare de a avea hipertensiune arterială. Dr. Lucia a spus: „Exercițiile fizice nu par să compenseze efectele negative ale excesului de greutate. Această constatare a fost, de asemenea, observată în general atât la bărbați, cât și la femei, atunci când au fost analizate separat”.

El a concluzionat: „Combaterea obezității și a inactivității este la fel de importantă; ar trebui să fie o bătălie comună. Pierderea în greutate ar trebui să rămână o țintă principală pentru politicile de sănătate, împreună cu promovarea stilurilor de viață active ”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2023 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1