Gripa, 48 de decese în România. Persoanele cu boli de rinichi în pericol

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Infecții respiratorii
Infecții respiratorii

În România, numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 48. Ultimul caz al unei femei de 39 de ani, din județul Cluj. Nu știm câți din români răpuși de acest virus sufereau de boli de rinichi, dar cercetătorii atrag atenția că gripa sezonieră și alte infecții respiratorii pot fi deosebit de periculoase pentru pacienții cu insuficiență renală, în multe cazuri ducând la deces.

Pacienta din Cluj fusese confirmată cu virus gripal tip A, în curs de subtipare. Avea condiții medicale preexistente, dar nu știm însă ce fel de boli și nu era vaccinată anti-gripal, potrivit informațiilor furnizate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

 Gripa și bolile infecțiile tractului respirator, cauzate de gripa și de alte virusuri, contribuie probabil la peste 1000 de decese în rândul pacienților cu insuficiență renală din Statele Unite în fiecare an. 

Potrivit autorilor unui studiu american, ratele mortalității la pacienții cu insuficiență renală sunt ridicate și au fluctuații sezoniere. În plus, aceștia au remarcat că bolile asemănătoare gripei afectează în mod disproporționat persoanele vulnerabile, cum ar fi cele cu boală renală în stadiu final, și vârfurile din lunile mai reci. Gradul în care aceste boli asemănătoare gripei contribuie la decesul pacienților cu insuficiență renală este neclar, așa că cercetătorii au decis să investigheze legătura.

 David Gilbertson, co-director al Grupului de Cercetare a Bolilor Cronice de la Hennepin Healthcare Research Institute din Minneapolis și colegii lui au analizat 14 ani de date pentru a determina bolile asemănătoare gripei și rata mortalității la pacienții cu boli de rinichi. Grila sezonului apare în al patrulea trimestru (Q4) al fiecărui an și în primul trimestru (Q1) din anul următor.

În T4, o creștere de 1 la sută a bolilor asemănătoare gripei a fost asociată cu o creștere de 1,5 la sută a deceselor în rândul pacienților cu insuficiență renală, comparativ cu rată medie de deces în T3 (vara), În primul trimestru, o creștere de 1 la sută a bolilor asemănătoare gripei a fost asociată cu o rată de 2 la sută de decese în rândul pacienților cu insuficientă renală, comparativ cu ratele din vară.

Constatările subliniază importanța prevenirii și tratării bolilor asemănătoare gripei la pacienții cu insuficientă renală, sunt de părere cercetătorii. Gilbertson a afirmat că momentul deceselor coincide cu vârfurile din sezonul gripal și că au avut loc mai multe decese decât se așteptau în anii în care gripa și alte boli respiratorii au fost deosebit de rele, după cum informează Medicine Net.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel