Impactul consumului de sare asupra riscului de cancer gastric. Cum să reduci consumul zilnic de sare

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Cancer gastric Foto: Freepik @Graphic guru bd
Cancer gastric Foto: Freepik @Graphic guru bd

Află de ce adăugarea regulată de sare în alimente poate crește semnificativ riscul de cancer gastric și cum poți să previi această afecțiune.

Un studiu publicat în Gastric Cancer a constatat că persoanele care adăugau în mod regulat sare în mâncare la masă aveau un risc cu 41% mai mare de cancer gastric, în comparație cu cele care adăugau rar sau niciodată sare. Acest lucru evidențiază importanța reducerii consumului de sare pentru a reduce riscul de cancer gastric, care este al cincilea cel mai frecvent cancer din lume și reprezintă aproximativ 1,5% din cazurile noi de cancer diagnosticate anual.

Studiul a analizat date de la peste 470.000 de persoane și a constatat că participanții care adăugau întotdeauna sare în alimente prezentau un risc mai mare de cancer gastric decât cei care adăugau rar sau niciodată sare.

Aceste informații ar putea ajuta medicii să monitorizeze aportul de sare și riscul de cancer gastric aferent, ajutând la transmiterea mesajelor de sănătate publică. Cercetarea contribuie la înțelegerea riscului pe care sarea îl reprezintă pentru cancerul gastric în rândul populațiilor non-asiatice.

Legătura dintre sărarea alimentelor și riscul mai mare de cancer gastric

Un studiu prospectiv a analizat datele din UK Biobank, incluzând peste 470.000 de participanți. Studiul a exclus participanții cu date lipsă privind adaosul de sare în alimente, indicele de masă corporală (IMC), nivelurile urinare de sodiu sau potasiu, cancerul la momentul inițial și bolile renale. Participanții au fost rugați să indice cât de des adăugau sare în alimente, excluzând sarea folosită în timpul gătitului. S-au măsurat nivelurile de sodiu, creatinină și potasiu în urină și s-a estimat excreția urinară de sodiu pe 24 de ore.

Au fost luate în considerare covariate precum nivelul de activitate fizică, vârsta, nivelul de educație, etnia, sexul și consumul de alcool. De asemenea, au fost luate în considerare consumul de carne roșie și consumul de fructe și legume. În timpul perioadei de urmărire, au fost documentate 640 de cazuri de cancer gastric în rândul participanților.

Participanții care au raportat că adăugau întotdeauna sare în mâncare la masă aveau o probabilitate mai mare de a fi fost sau au fost fumători, de a avea un nivel ridicat de consum de alcool și de a avea un nivel de educație mai scăzut.

Studiul a constatat că participanții care adăugau întotdeauna sare la masă prezentau un risc cu 41% mai mare de cancer gastric în comparație cu cei care nu adăugau niciodată sau rareori sare în mâncare la masă. În timp ce adăugarea de sare mai des a fost asociată cu creșterea nivelului de sodiu urinar de 24 de ore, nu a existat nicio asociere semnificativă între nivelul de sodiu urinar de 24 de ore și cancerul gastric.

Într-un subgrup de 198 900 de participanți, răspunsurile privind frecvența cu care se adaugă sare la masă au fost corelate pozitiv cu nivelurile de aport zilnic de sodiu. Rezultatele sugerează că examinarea frecvenței utilizării adaosului de sare la masă poate ajuta la identificarea persoanelor cu un consum ridicat de sare care pot prezenta risc de cancer gastric.

Citește și: Legătura dintre diabetul la tineri și boala Alzheimer. Cum poate fi redus riscul de Alzheimer la persoanele cu diabet

Foto: Freepik @mdjaff

Grupele de risc

Factorii de risc pentru cancerul gastric includ fumatul, vârsta, obezitatea și istoricul familial. Studiul a constatat că un aport mai mare de sare este legat de un risc mai mare în studiile asiatice. Cu toate acestea, există o lipsă de cercetări pe acest subiect în rândul populațiilor occidentale.

Cancerul gastric este o boală frecventă în țările asiatice, ceea ce necesită un accent mai mare pe măsurile de screening. Pacienții occidentali se prezintă mai des cu cancer în partea superioară a stomacului, o localizare mai dificil de gestionat, în comparație cu țările asiatice, unde cancerele sunt mai frecvente în partea inferioară a stomacului, potrivit MedicalNewsToday. Acest lucru se poate datora obezității și refluxului gastroesofagian mai ridicat în țările occidentale.

Studiul privind legătura dintre consumul de sare și cancerul gastric are mai multe limitări. Acesta nu poate dovedi că un consum crescut de sare provoacă cancer gastric, se bazează pe raportarea participanților, nu dispune de date complete privind consumul de sare și nu este reprezentativ pentru populația generală.

Este posibil ca eșantionul de la UK Biobank să nu fie reprezentativ pentru populația generală, iar rezultatele nu pot fi generalizate. Este posibil ca metoda de estimare utilizată pentru a măsura nivelul de sodiu urinar pe 24 de ore să nu reprezinte cu exactitate acest nivel. Numărul de cazuri a fost inadecvat pentru a examina factori modificatori precum sexul, vârsta, etnia, statutul de fumător sau infecția cu Helicobacter pylori. Cercetările următoare ar trebui să se concentreze asupra subtipurilor de cancer gastric.

Vezi și: Cum îți îmbunătățești calitatea somnului în era digitală. Efectul ecranelor înainte de culcare

Cum să reduci consumul de sare

Consumul excesiv de sare este legat de un risc crescut de cancer gastric, hipertensiune arterială și probleme renale. Pentru a reduce aportul de sare, persoanele pot face alegeri înțelepte și pot lucra cu dieteticieni înregistrați pentru a ajunge la o cantitate sănătoasă de sare pe parcursul unei zile.

Dieteticianul Karen Z. Berg recomandă oamenii să guste alimentele înainte de a adăuga sare și să folosească în schimb condimente pentru a spori aromele. Sarea poate fi adăugată mai târziu, dacă este necesar, dar este important să fie conștienți de pofta crescută de sare.

Oamenii ar trebui, de asemenea, să evite să gătească cu sare, deoarece papilele gustative se obișnuiesc cu ea, și să încerce să renunțe la ea cât mai mult posibil. Făcând aceste alegeri, indivizii pot lucra pentru un stil de viață mai sănătos și pot reduce consumul general de sare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel