Legalizare canabis. Sănătatea publică din Canada, primele semne de întrebare

Sebastian Florea |
Data publicării:
Tinerii consumă cel mai frecvent marijuana
Tinerii consumă cel mai frecvent marijuana

Legalizarea utilizării canabisului în scopuri recreative în Canada doreşte să elimine piaţa ilegală şi să controleze calitatea produselor.

Legalizare canabis - La două zile după intrare în vigoare a legii, aceasta generează încă îngrijorări puternice, în special în ceea ce priveşte sănătatea tinerilor şi securitatea rutieră. Într-un context marcat de existenţa unor riscuri pentru sănătatea mintală a adolescenţilor, lipsa de pregătire a Poliţiei şi reglementări care variază de la o provincie la alta, opozanţii iniţiativei, din rândul cărora fac parte mulţi medici, se tem de o creştere alarmantă a consumului de canabis şi de 'cortegiul' său de consecinţe nefaste.

'Acest guvern nu este absolut deloc pregătit pentru legalizarea marijuanei. Ţara nu este pregătită', a declarat deputatul conservator John Brassard, al cărui partid a denunţat fără încetare această reformă-far din mandatul premierului canadian Justin Trudeau. 'Ca medic şi ca tată, nu sunt de acord cu legalizarea canabisului recreativ', a declarat pentru AFP Antonio Vigano, specialist în canabis terapeutic şi director de cercetare la clinica Sante Cannabis din Montreal.

Îngrijorări

La fel ca mulţi alţi colegi, el invocă riscurile unei creşteri a consumului în rândul tinerilor, care vor putea să cumpere marijuana încă de la vârsta de 18 sau 19 ani, în funcţie de provincia lor de rezidenţă. 'Ştim deja că organul cerebral (creierul) este încă în fază de dezvoltare până la 25 de ani', a insistat acelaşi specialist, care se declara îngrijorat şi de 'efectul sinergetic' dintre canabis şi alcool, adeseori asociate într-un cocktail cu efecte devastatoare.

'Există îngrijorări în ceea ce priveşte sănătatea', recunoaşte la rândul lui Gillian Connelly, reprezentant al organismului de prevenţie Sante Publique Ottawa. 'Dar, timp de mulţi ani, noi am spus pur şi simplu: 'nu consumaţi'. Şi asta nu a funcţionat. Legalizarea ne-a dat ocazia să avem o dezbatere adevărată despre utilizarea canabisului'.

De fapt, Canada se numără printre ţările în care consumul pe locuitor pentru acest drog uşor este unul dintre cele mai mari din lume: aproximativ 4,6 milioane de persoane, reprezentând 16% din totalul populaţiei, au recunoscut că au fumat marijuana în acest an. Guvernul federal a cheltuit mai multe zeci de milioane de dolari pe campanii de informare şi de prevenire, în special în şcoli. 14 milioane de familii au primit o broşură care le explică noua reglementare, riscurile pentru sănătate, necesitatea de a păstra produsele departe de copii şi de animale, etc.

Alţi canadieni se declară îngrijoraţi de o recrudescenţă a accidentelor rutiere provocate de conducerea automobilului sub influenţa canabisului. Un studiu publicat recent de institutul oficial Statistique Canada a dezvăluit că un consumator de canabis din şapte (14%) ce deţine permisul auto şi-a condus deja vehiculul în primele două ore după ce a consumat marijuana. 'Pentru oamenii care conduc vehicule, se ştie deja că prezenţa THC (substanţă psihoactivă, n.r.) reprezintă un risc pentru atenţie, concentrare, judecată', a declarat Antonio Vigano.

Prohibiţia, 'mai rea' decât canabisul

Pentru a contra acest risc, peste 800 de poliţişti au beneficiat de un curs de formare profesională pentru a putea să îi recunoască pe conducătorii auto care îşi conduc vehiculele în timp ce se află sub influenţa canabisului. Alţi 1.500 de poliţişti canadieni vor urma acest curs în anii următori, a promis guvernul federal. Ei sunt în special antrenaţi pentru a preleva mostre salivare, ce vizează detectarea urmelor de THC în timpul controalelor rutiere.

O nouă generaţie de aparate a fost aprobată în luna august, însă anumite secţii de poliţie au anunţat deja că refuză să le utilizeze, întrucât acestea sunt prea scumpe şi puţin fiabile, după opinia lor. Dispozitivele funcţionează la perfecţiune doar la temperaturi cuprinse între 4 şi 40 de grade Celsius şi ar fi, deci, prea puţin adaptate la rigorile lungilor ierni canadiene. Însă Jean-Sebastein Fallu, specialist în toxicomanie şi profesor la Universitatea Montreal, consideră că, atunci când lucrurile sunt puse în balanţă, toate aceste riscuri nu cântăresc mai greu decât virtuţile legalizării canabisului.

'Canabisul nu este bun pentru sănătate, dar prohibiţia este extrem de nocivă şi mai rea decât canabisul', a declarat el într-un interviu pentru AFP. 'Toate argumentele se bazează pe teama generată de creşterea consumului, însă acest lucru nu este ceva ce poate fi prevăzut, cel puţin nu pe termen scurt, pe baza unor studii realizate în lume şi pe baza unor sondaje'. 'Eu prefer un consum puţin mai mare de canabis şi câteva mici infracţiuni în plus decât consecinţele catastrofice ale prohibiţiei în materie de stigmatizare, violenţă, criminalitate, economie ilicită, etc', a rezumat acelaşi specialist. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel