Alimente care stimulează sistemul imunitar

Un sistem imunitar puternic ajută la menținerea sănătății unei persoane. Dar pot anumite alimente stimula sistemul imunitar? Cercetătorii cred că da. Iată care sunt acestea, dar și studiile pe care se bazează...
Sistemul imunitar este format din organe, celule, țesuturi și proteine. Împreună, acestea realizează procese corporale care luptă împotriva agenților patogeni, care sunt viruși, bacterii și organisme străine care provoacă infecții sau boli.
Când sistemul imunitar intră în contact cu un agent patogen, acesta declanșează un răspuns imunitar. Sistemul imunitar eliberează anticorpi, care se atașează cu antigeni de agenții patogeni și îi ucid.
Includerea anumitor alimente în dietă poate întări răspunsul imun al unei persoane. Citiți mai departe pentru a descoperi cele 15 alimente care stimulează sistemul imunitar.
O dietă sănătoasă și echilibrată joacă un rol vital în a rămâne sănătos. Următoarele alimente pot ajuta la stimularea sistemului imunitar:
1. Afine
Afinele au proprietăți antioxidante care pot stimula sistemul imunitar. Conțin un tip de flavonoid numit antocianină, care are proprietăți antioxidante care pot ajuta la stimularea sistemului imunitar al unei persoane. Un studiu din 2016 a arătat că flavonoidele joacă un rol esențial în sistemul imunitar al sistemului tractului respirator. Cercetătorii au descoperit că persoanele care mâncau alimente bogate în flavonoide au fost mai puțin predispuse la o infecție a tractului respirator superior sau la o răceală obișnuită decât cei care nu au făcut-o.
2. Ciocolata neagră
Ciocolata neagră conține un antioxidant numit teobromină, care poate ajuta la stimularea sistemului imunitar prin protejarea celulelor corpului de radicalii liberi. Aceștia sunt molecule pe care organismul le produce când distruge alimentele sau intră în contact cu poluanții. Radicalii liberi pot deteriora celulele organismului și pot contribui la boală. În ciuda beneficiilor sale potențiale, ciocolata neagră este bogată în calorii și grăsimi saturate, deci este important să o consumați cu moderație.
3. Turmeric
Turmericul este un condiment galben pe care mulți oameni îl folosesc în gătit. Este, de asemenea, prezent în unele medicamente alternative. Consumul de turmeric poate îmbunătăți răspunsul imun al unei persoane. Acest lucru se datorează calităților curcuminei, un compus din turmeric. Conform unei revizuiri din 2017, curcumina are efecte antioxidante și antiinflamatorii.
4. Pește uleios
Somonul, tonul, sardelele și alte tipuri de pește uleios sunt o sursă bogată de acizi grași omega-3.
Conform unui raport din 2014, aportul pe termen lung de acizi grași omega-3 poate reduce riscul de artrită reumatoidă (RA). RA este o afecțiune autoimună cronică care apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod eronat o parte sănătoasă a corpului.
5. Broccoli
Broccoli este o altă sursă de vitamină C. De asemenea, conține antioxidanți puternici, cum ar fi sulforaphanul. Din aceste motive, este o alegere bună și poate fi mâncat în mod regulat pentru a susține sănătatea sistemului imunitar.
6. Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt bogați în beta-caroten, un tip de antioxidant care conferă pielea cartofilor o culoare portocalie. Beta carotenul este o sursă de vitamina A. Ajută la îmbunătățirea sănătății pielii și poate oferi chiar și o protecție împotriva afectării pielii de razele ultraviolete (UV), se arată într-un material revizuit de echipa de experți în sănătate de la medicalnewstoday.com.
7. Spanac
Spanacul poate stimula sistemul imunitar, deoarece conține multe substanțe nutritive esențiale și antioxidanți, printre care:
- flavonoide,
- carotenoide,
- vitamina C,
- vitamina E.
Vitaminele C și E pot ajuta la susținerea sistemului imunitar. Cercetările indică, de asemenea, faptul că flavonoidele pot ajuta la prevenirea răcelii comune la oameni sănătoși.
8. Ghimbir
Oamenii folosesc ghimbir într-o varietate de feluri de mâncare și deserturi, precum și în ceaiuri. Conform unei revizuiri, ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante și probabil aduce beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma dacă poate sau nu preveni în mod eficient boala.
9. Usturoi
Usturoiul este un remediu comun pentru prevenirea răcelilor și a altor boli. O examinare a analizat dacă luarea suplimentelor de usturoi care conțin alicină reduce riscul de răceală.
Grupul de participanți care au luat un placebo a avut mai mult decât dublul numărului de răceli decât cei care au luat suplimentele de usturoi. Cu toate acestea, cercetătorii au ajuns la concluzia că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă usturoiul poate ajuta la prevenirea răcelii.
10. Ceai verde
Ceaiul verde conține doar o cantitate mică de cafeină, astfel încât oamenii să se poată bucura de el ca o alternativă la ceaiul negru sau la cafeaua. Consumul de ceai verde poate, de asemenea, să consolideze sistemul imunitar. Ca și în cazul afinelor, ceaiul verde conține flavonoide, ceea ce poate reduce riscul de răceală.
11. Kefir
Kefirul este o băutură fermentată care conține culturi vii de bacterii care sunt benefice pentru sănătate. Cercetările inițiale sugerează că un consum de kefir poate stimula sistemul imunitar. Conform unei revizuiri din 2017, diferite studii au arătat că includerea lui regulată în meniu poate ajuta la:
- lupta împotriva bacteriilor,
- reducerea inflamației
- intensificarea activității antioxidante.
Dar majoritatea cercetărilor care susțin acest lucru au fost efectuate pe animale sau într-un laborator. Cercetătorii trebuie să efectueze studii suplimentare pentru a înțelege modul în care kefirul poate preveni boala la om.
12. Semințe de floarea-soarelui
Semințele de floarea-soarelui pot aduce un plus gustos salatelor sau cerealelor pentru micul dejun. Ele sunt o sursă bogată de vitamina E, un antioxidant. În același mod ca și alți antioxidanți, vitamina E îmbunătățește funcția imună. Face acest lucru prin lupta împotriva radicalilor liberi, care pot deteriora celulele.
13. Migdale
Migdalele sunt o altă sursă excelentă de vitamină E. Ele conțin, de asemenea, mangan, magneziu și fibre. O mică mână sau un sfert de ceașcă de migdale constituie o gustare sănătoasă, de care poate beneficia și sistemul imunitar.
14. Portocale sau kiwi
Portocalele și kiwi-urile sunt o excelentă sursă de vitamina C, care este vitamina la care mulți oameni se întorc atunci când simt că se apropie o răceală. În timp ce oamenii de știință încă nu sunt siguri exact cum ajută, vitamina C poate reduce durata simptomelor reci și pot îmbunătăți funcția sistemului imunitar uman.
15. Ardei roșii
Pentru oamenii care încearcă să evite zahărul în fructe, ardeii roșii sunt o excelentă sursă alternativă de vitamina C. Înghețarea și prăjirea păstrează conținutul de nutrienți al unui ardei roșu mai bine decât dacă e gătit la aburi sau fiert, potrivit unui studiu asupra metodelor de gătit.
Alte metode de stimulare a sistemului imunitar
Următoarele strategii de stil de viață pot face ca sistemul imunitar al unei persoane să fie mai puternic:
- evitați fumatul,
- faceți exerciții în mod regulat,
- mențineți o greutate sănătoasă;
- evitați consumul de alcool sau băutul în mod regulat,
- dormiți destul,
- minimizați stresul,
- spălați-vă pe mâni corect și mențineți igiena orală.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!