Mai este Covid o urgență medicală? Suntem pregătiți pentru ce urmează? Microbiolog: Va fi îngrozitor și catastrofal pe termen lung. Singura întrebare este ce va fi și cât de grav

Mai este covid o urgenta medicala - Foto: Freepick @wirestock @pikisuperstar
Mai este covid o urgenta medicala - Foto: Freepick @wirestock @pikisuperstar

Mai este COVID-19 o urgență medicală? Suntem pregătiți pentru ceea ce urmează? A învățat lumea vreo lecție din cele mai întunecate zile ale COVID?

Comitetul OMS discută dacă pandemia reprezintă în continuare o urgență globală

Dr. Allison McGeer, un microbiolog din Toronto, și-a petrecut primele zile din 2020 sperând că se înșeală. McGeer știa că pneumonia ciudată și inexplicabilă care se răspândea în China ar putea exploda în ceva mult, mult mai rău.

Ea a spus acest lucru în timpul unei reuniuni provinciale din ultima săptămână a lunii ianuarie a acelui an. "Va fi îngrozitor. Și, în special, îngrijirea pe termen lung va fi catastrofal", își amintește ea că le-a spus oficialilor.

VEZI ȘI: Cum sunt puși pacienții cu gripă și COVID în saloane. Simon Florescu: Dacă pe hârtie vedeți locuri libere, nu înseamnă că sunt libere

La scurt timp după aceea, fiul ei a întrebat cât va dura criza. Predicția sumbră a lui McGeer: 18 luni. 

"Și chiar și asta a fost o subestimare destul de substanțială", a declarat ea recent pentru CBC News.

Au trecut mai bine de trei ani de când SARS-CoV-2 și-a început marșul în jurul lumii, mai întâi ca un virus total străin de oameni, iar mai târziu ca un agent patogen în evoluție capabil să se strecoare pe lângă sistemele noastre imunitare ascuțite, infectându-i chiar și pe cei care și-au creat imunitate în urma unor infecții anterioare sau a unor vaccinări.

Omicron a schimbat complet pandemia. Suntem pregătiți pentru ceea ce urmează?

VEZI ȘI: Dieta celebră care duce la moarte subită. Sigur ai ținut-o sau vrei să o ții: Produce scădere rapidă în greutate, dar crește colesterolul, tensiunea

Un comitet al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) analizează dacă pandemia COVID-19 reprezintă în continuare o urgență de sănătate publică la nivel mondial.

Mai mulți experți care au vorbit cu CBC News au declarat că, indiferent de ceea ce va decide OMS în zilele următoare, COVID va rămâne o amenințare la adresa sănătății noastre colective pentru anii următori, din mai multe motive diferite, chiar dacă guvernele și publicul merg mai departe.

"Știu că asta se întâmplă la sfârșitul pandemiilor", a spus McGeer, care a completat că: "să o urmărești în timp real este puțin deprimant".

"Avem prea multe persoane în vârstă care sunt încă neinfectate"

 

Există motive de speranță în ceea ce privește traiectoria pandemiei COVID, chiar dacă acest virus a făcut milioane de victime.

Datele unei echipe de cercetare din Columbia Britanică sugerează, de asemenea, că SARS-CoV-2 a infectat majoritatea populației cel puțin o dată, oferind multor persoane un amestec de imunitate protectoare atât prin expunerea virală, cât și prin vaccinuri. Dar majoritatea nu înseamnă toată lumea, a subliniat McGeer.

"Avem prea multe persoane în vârstă care sunt încă neinfectate pentru ca acesta să se stabilizeze", a spus McGeer.

În declarațiile publice de la începutul acestei săptămâni, directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus, a declarat că, de la începutul lunii decembrie, numărul deceselor săptămânale raportate la nivel mondial din cauza COVID a crescut, cu peste 170.000 de decese raportate doar în ultimele opt săptămâni. 

"Deși nu mă voi antepronunța la sfatul comitetului de urgență. Rămân foarte îngrijorat de situația din multe țări și de numărul tot mai mare de decese", a spus el.

Persoanele în vârstă se numără printre grupurile cele mai vulnerabile la rezultate grave pentru sănătate și la deces chiar dacă sunt vaccinate împotriva COVID. Și, cu toate acestea, s-au făcut puține lucruri pentru a-i proteja pe cei mai fragili care trăiesc în centrele de îngrijire din America de Nord, a declarat Bill Hanage, profesor asociat de epidemiologie și co-director al Centrului pentru dinamica bolilor transmisibile de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

"Cred că este un fel de nebunie faptul că nu am dezvoltat anterior modalități de a testa rapid și robust persoanele care lucrează în căminele de bătrâni, pentru a le împiedica să aducă viruși respiratori", a spus el.

Cercetătorul Dr. Donald Vinh, profesor asociat în cadrul departamentului de medicină al Universității McGill, a declarat că este, de asemenea, important să recunoaștem că riscul individual se poate schimba în timp.

În afară de îmbătrânirea de bază, există o serie de moduri în care chiar și persoanele cu risc scăzut pot deveni în cele din urmă mai vulnerabile la COVID. O femeie tânără sănătoasă care rămâne însărcinată ar deveni apoi cu risc mai mare, a remarcat Vinh. Un bărbat de vârstă mijlocie care se îmbolnăvește de leucemie sau limfom sau care necesită un transplant de organe - o schimbare similară. 

"Trebuie să ne amintim că grupurile de risc sunt foarte fluide, iar dumneavoastră v-ați putea regăsi în acest grup de risc", a spus el.

VEZI ȘI: Ce înseamnă când visezi și ce se întâmplă dacă ai vise premonitorii. Ciurea, despre misterul creierului: De asta apar, nu pot fi contestate! Îţi vin imaginile bunicului sau tatei...

COVID nu este încă sezonier sau previzibil 

O altă provocare cu COVID în viitor este faptul că virusul este imprevizibil.

Această incertitudine este mult mai pronunțată în cazul COVID. Cu trei ani de date în spate, încă nu există un vârf sezonier clar de iarnă sau o acalmie de vară, ci mai degrabă vârfuri și văi dramatice în primii ani, urmate de primul val masiv Omicron și de valuri de infecții care se rostogolesc de atunci încoace.

McGeer a spus că speră că acest virus se va stabili în cele din urmă într-un tipar mai previzibil, deși acest lucru nu se întâmplă atât de repede pe cât și-ar dori cineva. 

"Dar dacă decide să nu mai fie sezonier va fi un pic mai greu", a spus ea.

COVID nu va fi ultima pandemie

În timp ce tributul COVID va fi resimțit ani de zile, dinamica acestei pandemii s-a schimbat dramatic de la zilele întunecate din 2020 sau de la valul devastator Omicron de la începutul anului 2022. 

Pentru o mare parte din acea întindere, spitalele și sistemele de sănătate au fost copleșite, a declarat Dr. Isaac Bogoch, specialist în boli infecțioase la University Health Network din Toronto.

"Admiteam adulți în unitățile de terapie intensivă pediatrică. Aveam corturi instalate în afara spitalelor pentru a îngriji pacienții. Aduceam personal din alte provincii pentru a ne ajuta. Rămăseseră puține sau chiar niciun pat de terapie intensivă în Ontario. Împingeam oamenii la sute de kilometri distanță pentru un pat de terapie intensivă. A fost îngrozitor", și-a amintit Bogoch, notează CBC.

A învățat lumea vreo lecție din cele mai întunecate zile ale COVID pentru anii de provocări care vor urma?

"Sper că oficialii OMS recunosc faptul că, chiar dacă s-ar putea să nu îndeplinească criteriile pentru a fi o urgență de sănătate publică de interes internațional, acest lucru nu înseamnă că amenințarea sau riscul a dispărut", a spus Bogoch.

McGeer a subliniat natura critică a supravegherii și secvențierii virale în curs de desfășurare, împreună cu eforturile de pregătire pentru pandemie.

Dar ea a spus că, având în vedere fluctuația guvernelor și a agențiilor de sănătate publică, "memoria instituțională a lumii nu va rezista probabil până la următoarea pandemie". 

Și aceasta este o problemă, deoarece nu este vorba de dacă o altă amenințare globală la adresa sănătății va lovi - ci de când.

"Pandemiile sunt o certitudine", a declarat McGeer. "Singura întrebare este ce vor fi și cât de grave vor fi", a conchis el.

VEZI ȘI: Cum să nu mai răcești niciodată. Un medic a descoperit REȚETA simplă: Când simți că te ia, nu aștepta! Lovește-o! N-am mai avut gripă de 7-8 ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel