Marius Marinoff, despre colectarea separată a deșeurilor: mii de euro pe care nu-i mai îngropăm, an de an

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Colectare selectivă
Colectare selectivă

Marius Marinoff, reprezentant protejat.ro, a vorbit la dezbaterea “România, în epoca poluării! Soluțiile momentului la problemele de mediu”, despre colectarea selectivă a deșeurilor din România.

Marius Marinoff, reprezentant protejat.ro, platformă online care oferă produse esențiale în lupta împotriva COVID-19, a fost prezent în cadrul dezbaterii “România, în epoca poluării! Soluțiile momentului la problemele de mediu”, unde a vorbit despre deșeurile din România și ce înseamnă colectarea separată. 

El a făcut un calcul simplu, prin care a dovedit care sunt beneficiile, atât financiar, cât și pentru mediu, în cazul colectării selective a deșeurilor, în cinci fracții.

„În legislația din România avem obligația (de a colecta, n.r.) pe cinci fracții, e transpus în Legea 211. În momentul de față, în toată România se face acest stil de două fracții, de colectare pe două fracții, pentru că e mai simplu. Pentru că nu am înțeles care e beneficiul economic, neapărat. (...)

Am făcut un calcul foarte rapid în care am zis asa: hai să luăm de model un sat sau o comună din România care are 2.000 de gospodării, 6.000 de locuitori; și să zicem că fiecare locuitor plătește 7 lei pe lună pentru serviciul ăsta de colectare a deșeurilor; 0,7 kg este media de generare în România în momentul de față, dar am rotunjit-o noi la un kilogram, pentru că mai sunt niște(deșeuri, n.r.) stradale, niște firme etc.

Deci, avem comuna asta care face 180.000 de kilograme de deșeuri pe lună, ceea ce înseamnă că are nevoie ca o mașină de gunoi să ajungă acolo de vreo 16 ori într-o lună, ca să ridice toate deșeurile pe care le produce. Ce înseamnă asta: dacă se colectează pe două fracții, am văzut că maxim 5% se duce către reciclare, către recuperare. Cam asta e media (vorbesc din fluxul de colectare a deșeurilor). Asta înseamnă că tot acest sistem, pe noi o să ne coste aproximativ 35.109 lei pe lună. Și o să avem niște venituri - 42.000 de lei din taxa aceea pe care am stabilit-o (7 lei pentru fiecare cetățean), ceea ce înseamnă că o companie de salubritate care are contractul pe zona respectivă o să câștige vreo 6.891 de lei și primăria o să primească de la organizațiile de implementare a răspunderii extinse a producătorului vreo 8.100 de lei.

Ce se întâmplă când facem același lucru pe cinci fracții: avem nevoie, nu de 16 ridicări, ci de 26 de ridicări, pentru că avem nevoie de programe separate; omul care aruncă separat trebuie să vadă că efectiv vine mașina și ridică separat deșeurile. E foarte importat ca cetățeanul să simtă că nu face lucrul degeaba. Ce înseamnă asta: că aproximativ 90% din tot ceea ce colectăm ajunge să nu mai fie depozitat, și mă refer la faptul că ajung să duc o mare parte din deșeu către reciclare, aducă aproximativ 33%, o să duc încă o dată pe atâta, poate și mai bine, către partea de organică – încă de la 1 ianuarie colectarea  separată a organicului este obligatorie, implementarea sistemelor de biogaz pentru care avem bani alocați, de la Comisia European în sensul ăsta, pe programul 2021-2027 se face biodigestoare, să facem gaz natural comprimat, în fine, economie verde, așa cum se face în orice țară care se respectă”, a explicat Marius Marinoff.

„Ideea este că dacă adunăm toate costurile pe care le avem, costul nostru se duce în 22.466 de lei pe lună. Asta înseamnă că în primul rând salubristul o să câștige dublu, ba aproape chiar triplu. Dar în baza modului în care sunt împărțite deșeurile în România, avem un venit de 40.500 de lei pe lună. Asta înseamnă că diferența între cele două sisteme – dacă la un sistem am un profit/venit de 2,5 lei / cetățean, la 5 fracții, datorită faptului că duc mult spre reciclare, redirecționez mult de la groapă, nu mai am taxa pe economie circulară, am o diferență de 6,9 lei/cetățean, adică am o diferență de 127 de milioane de lei pe lună, adică 312.720.000 de euro, care nu-i îngropăm, an de an, cu costuri, în groapa de gunoi”, a spus el.

Detalii puteți găsi în materialul video atașat

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel