Oboseala cronică după un mini-accident vascular cerebral, simptom ignorat

Monika Baciu |
Data publicării:
oboseala cronica - FOTO: Freepik@LeoAI
oboseala cronica - FOTO: Freepik@LeoAI

Epuizarea poate persista până la un an după un accident vascular tranzitoriu, mai ales la persoanele cu anxietate sau depresie anterioară.

Chiar dacă simptomele fizice dispar rapid, oboseala poate rămâne. Un nou studiu publicat în revista Neurology, a Academiei Americane de Neurologie, atrage atenția asupra faptului că multe persoane care suferă un accident vascular cerebral tranzitoriu (AVC-T sau TIA, în engleză) continuă să resimtă o oboseală accentuată chiar și la un an după incident.

Studiul, realizat de cercetători de la Spitalul Universitar Aalborg din Danemarca, nu dovedește o legătură cauzală directă între TIA și oboseala de lungă durată, dar evidențiază o asociere semnificativă.

Mai mult decât un episod de o zi

"Persoanele cu accident vascular cerebral tranzitoriu pot avea simptome precum căderea unei părți a feței, slăbiciune în braț sau vorbire neclară, iar acestea se rezolvă de obicei în decurs de o zi.

Totuși, unele persoane au raportat dificultăți persistente, inclusiv scăderea calității vieții, probleme cognitive, depresie, anxietate și oboseală. Studiul nostru a constatat că, pentru unele persoane, oboseala a fost un simptom frecvent care a durat până la un an după accidentul vascular tranzitoriu", a explicat dr. Boris Modrau, autorul studiului.

Cercetătorii au urmărit 354 de pacienți, cu o vârstă medie de 70 de ani, care au suferit un TIA. Aceștia au fost monitorizați timp de 12 luni.

Oboseala cronică după un mini-accident vascular cerebral, simptom ignorat - FOTO: Freepik

Cinci forme de epuizare

Participanții au completat chestionare detaliate la două săptămâni după TIA, apoi la trei, șase și douăsprezece luni.

Unul dintre chestionare a evaluat cinci tipuri de oboseală: oboseala generală, oboseala fizică, reducerea activității, lipsa motivației și oboseala mentală. Scorurile variau între 4 și 20, unde un scor mai mare indica un nivel mai ridicat de oboseală.

Media scorurilor a fost de 12,3 la începutul studiului, apoi a scăzut treptat: 11,9 la trei luni, 11,4 la șase luni și 11,1 la un an.

- 61% dintre participanți prezentau oboseală la două săptămâni după TIA

- 54% continuau să se confrunte cu ea la celelalte evaluări.

Oboseala nu e vizibilă pe scanările cerebrale

Participanții au fost supuși și unor investigații imagistice, însă prezența cheagurilor de sânge nu a fost asociată cu nivelurile de oboseală.

În schimb, cercetătorii au observat că anxietatea sau depresia anterioară erau de două ori mai frecvente în rândul celor care au raportat oboseală persistentă.

De ce este importantă monitorizarea

"Oboseala de lungă durată a fost frecventă în grupul nostru de studiu și am constatat că, dacă o persoană resimte oboseală în primele două săptămâni după externare, există o probabilitate mare ca aceasta să persiste până la un an.

Pentru viitoarele cercetări, este esențial ca pacienții diagnosticați cu un accident vascular cerebral tranzitoriu să fie monitorizați în săptămânile și lunile următoare, pentru a identifica din timp oboseala persistentă. Astfel, putem înțelege mai bine cine are nevoie de sprijin suplimentar", a explicat dr. Modrau.

O limitare a studiului a fost aceea că unele chestionare ar fi putut fi completate cu ajutorul rudelor sau îngrijitorilor, ceea ce ar fi putut influența răspunsurile, inclusiv cele legate de oboseală.

Accidentul vascular tranzitoriu nu este întotdeauna un episod trecător. Chiar și atunci când simptomele par să fi dispărut, efectele sale – mai ales oboseala – pot afecta viața de zi cu zi luni întregi. Monitorizarea atentă și sprijinul psihologic devin astfel componente esențiale în procesul de recuperare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel