Pacienți cu COVID-19, manifestări neurologice neobișnuite

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Creier
Creier


Oamenii de știință atrag atenția asupra a două afecțiuni neurologice rare, descoperite la unii pacienți cu COVID-19.

Un bărbat de 50 de ani a dezvoltat sindromil Miller Fisher, iar un bărbat de 39 de ani a dezvoltat polineurită cranialis.

Ambele sunt variante ale sindromului Guillain-Barré (GBS), pe care medicii din China și Italia s-au legat și de infecția cu COVID-19, după cum a raportat anterior Medscape Medical News.

În ambele cazuri, medicii au făcut diagnosticul pe baza unor examene oculare anormale. Cei doi pacienți au răspuns la tratament și starea lor s-a îmbunătățit pe parcursul a 2 săptămâni, doar un bărbat în vârstă de50 de ani, prezentând ulterior simptome de anosmie și ageusia.

Raportul a fost publicat online 17 aprilie în Neurology.

Bărbatul de 50 de ani a fost internat într-o cameră de urgență cu o temperatură de 37.7 ° C. El a raportat două zile de diplopie verticală, parestezii periorale și instabilitate în mers. Examenul său neurologic a arătat intacte funcția cognitivă și limbajul.

Cinci zile mai devreme a dezvoltat tuse, stare de rău, dureri de cap, dureri de spate, febră, anosmie și ageusia.

Examenul său neuro-oftalmologic a arătat hipertropie dreaptă în toate câmpurile privirii, limitări severe ale mișcărilor de aducție și decalarea ochiului drept și nistagmus al ochiului stâng. Aceste constatări au fost în concordanță cu oftalmoporeza internucleară dreaptă și cu paralizia oculomotorie fasciculară dreaptă.

A răspuns la imunoglobulina intravenoasă (IV) și a fost externat acasă la două săptămâni de la internare.

Bărbatul în vârstă de 39 de ani a fost internat în camera de urgență cu diplopie acută la debut și ageusia. Cu trei zile mai devreme, el a prezentat diaree, febră de grad scăzut și, în general, o stare generală slăbită, fără dureri de cap, simptome respiratorii sau dispnee.

Pacientul a fost externat acasă și tratat simptomatic cu acetaminofen și monitorizare telemedicină "din cauza unei saturații de aglomerare a spitalului cu pacienți COVID-19", scriu cercetătorii, conduși de Consuelo Gutiérrez-Ortiz, MD, PhD, Spitalul Universitario Príncipe de Asturias, Madrid, Spania.

Două săptămâni mai târziu, el a făcut o recuperare neurologică completă fără ageusia, mișcări complete ale ochilor și reflexe normale ale tendoanelor.

"Sindromul Fisher și polinevrita cranialis la acești doi pacienți cu infecția SARS-CoV-2 ar putea fi pur și simplu coincidențe. Cu toate acestea, ținând cont de relația temporală, considerăm că infecția COVID-19 ar fi putut fi responsabilă pentru dezvoltarea acestor două imagini neurologice", notează autorii.

 

Studiul aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel