Prof.dr. Adrian Streinu Cercel: Tamiflu, un medicament antiviral cu care nu e bine să ne jucăm!

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Complicațiile gripei
Complicațiile gripei

,,Tamiflu este un medicament antiviral cu care nu este bine să ne jucăm, pentru că odată ce se dezvoltă rezistență la acest antiviral, se întâmplă exact ca în situația de la antibiotice. Există în momentul de față infecții date d ebacterii care nu mai au cu ce să fie tratate, pentru că nu e niciun antibiotic activ împotriva lor. Nu trebuie să ajungem în aceeași situație și cu Tamiflu”, a atras atenția prof.dr. Adrian Streinu Cercel, în cadrul conferinței de astăzi susținută de ministrul Sănătății.

Medicul infecționist a precizat că doar în momentul în care se stabilește clar că e un caz de gripă, persoanele din jurul bolnavului de gripă pot să beneficieze de profilaxie cu Tamiflu, dar nu trebuie să fie asta regula.

Măsuri speciale pentru spitale

Ministrul Sănătății a anunțat care sunt măsurile speciale pe care trebuie să le ia toate unitățile sanitare din România care tratează pacienții cu gripă și cu alte infecții respiratorii, printre ele fiind și refacerea de urgență a stocurilor de medicamente antivirale de către spitale, precum și instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa, adică dacă există în urma examenului clinic suspiciunea rezonabilă că pacientul are gripă atunci este indicat să se instituie urgent terapia antivirală.

,,De asemenea este necesară instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacții pacienților internați și nu în ultimul rând vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat. Este necesar a se reface de urgență stocurile echipamentelor de protecție, refacerea de urgență a stocurilor de antiseptice și dezinfectante. Sunt masuri simple pe care fiecare spital trebuie să le aplice”, a precizat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Prof. Streinu Cercel a punctat faptul că decontaminarea sălilor de clasă se impune doar acolo unde au fost cazuri de gripă.

,,Dacă deschideți geamul, aerisiți și ștergeți puțin mesele cu substanțe care să fie pe bază de clor, totul se încheie în acel moment”, a spus medicul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel