Psihoterapia, o necesitate în cazul pacienților cu cancer. Psiholog: Poate ajuta în procesul de vindecare

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
psihoterapia o necesitate in cazul pacientilor cu cancer. FOTO Pexels @ SHVETS production
psihoterapia o necesitate in cazul pacientilor cu cancer. FOTO Pexels @ SHVETS production

De ce este importantă psihoterapia în cazul pacienților cu cancer, dar și care este legătura dintre diferitele forme de cancer și emoții.

Rolul psihoterapiei în procesul de vindecare după primirea unui diagnostic de cancer este unul major. Iar acești pacienți au dreptul, potrivit legislației în vigoare, de ore de terapie, plătite de către Casa Națională de Sănătate. 

”Terapia reprezintă acel suport specializat, de care, de cele mai multe ori pacienții îl evită tocmai pentru că ei nu mai văd lumina. Terapia îți aduce această lumină, reprezintă acea barcă pe care urci împreună cu terapeutul pentru a identifica cu exactitate cauzele și pentru a activa resursele interioare și exterioare”, a explicat psihologul Claudia Iordache, în emisiunea ”Tinerețe fără Bătrânețe” de la Digi 24.

Mai mult, susține specialistul, ”emoțiile care nu sunt ventilate rămân în corp și este foarte important să învățăm să le exprimăm, dar totodată, nu doar despre emoțiile pe cate le cunoaștem vorbim. În cadrul ședințelor de terapie descoperim foarte multe episoade din viața noastră, foarte multe colțuri din sufletul nostru despre care nici măcar nu știam că sunt acolo și că sunt rănite.

Aceasta și este frumusețea terapiei, căci este efectiv ca o călătorie interioară în care tu descoperi capitole pentru că un aspect pe care puțini oameni vorbesc este că odată ce intri într-o terapie ți se schimbă deseori și trecutul. Percepția asupra tot ceea ce tu ai trăit”, a mai spus psihologul.

Legătura dintre diferite forme de cancere și emoții sau traume

”Dacă scoatem partea genetică, partea medicală, și intrăm în partea de psihosomatică, într-adevăr ajungem fix la această descoperire (n.r. legătura dintre cancer și traume), care din punctul meu de vedere se știa.

Bunicii noștri tot vorbeau despre somatizare înainte să se dezvolte această ramură a psihologiei. Te-ai îmbolnăvit de inimă, de ficat, 'De la ce maică? De la supărare!'. Despre asta se tot vorbea.

Acum corpul ne tot vorbește și încercăm să descoperim, s-au făcut studii. A identifica o cauză a bolii tale, cu siguranță poate să te ajute în procesul de vindecare.

Purtăm emoțiile cu noi, din trecutul nostru, încă din perioada intrauterină. Sunt emoții de multe ori negative, care vor să iasă și nu știu cum să iasă: fie prin boală psihică, fie prin boală fizică”, a mai spus Claudia Iordache.

Cancerul, ”mesajul tristeții”

Aceasta a explicat faptul că diagnosticul de cancer este ”mesajul tristeții” pe care o persoană îl poartă cu sine, de multe ori inconștient.

”Trăim în prezent, avem de toate, ne bucurăm, dar nu din tot sufletul. Și nu știm de ce nu ne putem bucura. Acolo este acel rezervor pe care-l porți inconștient, iar el tot vrea să iasă. În momentul în care anulezi rolul tău fundamental, de femeie, de mamă, de soție, apare cancerul de sân, apar probleme în zona aparatului reproductiv, apar problemele de piele. Totul vrea să spună ceva.

Corpul tău vrea să îți spună ceva. Întreabă-te, când stai acasă 'Oare de ce mă doare? Oare ce parte din mine vrea să fie rezolvată'”, a mai spus specialistul, adăugând că la sentimentul de furie stomacul este primul care reacționează, prin arsuri sau dureri.

Potrivit psihologului, bolile de piele au legătură cu ”pragul cel mai dureros, al sufletului”, în timp ce rinichii sunt legați de anxietate și frică. 

”Este foarte important să înțelegem că este timpul să deschidem și alte cărți și altă fereastră a cunoașterii. Având în spate atâtea persoane care s-au făcut bine, care s-au vindecat de aceste probleme psiho-emoționale, fizice, începi să te întrebi dacă e cazul să fi chiar atât de temător la acest lucru.

Într-adevăr, pare nepalpabil, dar în momentul în care o persoană vine, a doua, a treia, a patra, se fac studii de specialitate și vedem rezultate, dați-vă voie să cunoașteți. Informați-vă și cu siguranță veți găsi și răspunsuri potrivite”, a mai spus psihologul.

De reținut că există în legislația actuală ore plătite de către Casa Națională, de consiliere psihologică, de care pot beneficia atât pacienții cu cancer, cât și aparținătorii acestora.

Legea a fost inițiată de Nicoleta Pauliuc, iar pe lângă aceste prevedere mai sunt și cele legate de posibilitatea ca aparținătorul să își poată lua concediu medical, în fiecare an, de 45 de zile, pentru a fi alături de pacientul cu cancer.

Vezi și: "Dreptul la uitare", LEGEA care taie discriminarea pacienților. Irimia: Cancerul e tratabil! Eu, cu DOUĂ forme de cancer, operate, descoperite la timp

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel