Simptomele endometriozei gastro-intestinale

Endometrioza este migrarea țesutului endometrial, țesutul care aliniază interiorul uterului, către zone din afara uterului. Endometrioza afectează tractul gastrointestinal (GI) în cel puțin 5 la sută din cazuri, estimează New England Journal of Medicine. 

Potrivit endocrinologului Michael Birnbaum MD, simptomele depind de zona de implantare endometrială și de obicei se agravează în timpul menstruației, atunci când țesutul se varsă și sângerează la fel ca mucoasa endometrială. Chirurgia este folosită atât pentru diagnosticarea cât și pentru tratarea endometriozei, notează Livestrong. 

Durerea

Durerea este frecventă în toate tipurile de endometrioză și, în general, se agravează în perioadele menstruale. Endometrioza în tractul GI poate provoca dureri abdominale, intestinale sau rectale. Femeile cu endometrioză gastro-intestinală pot simți durere atunci când stau, când au gaze, au o mișcare intestinală sau în timpul sexului. Endometrioza din ileon, partea inferioară a intestinului subțire, poate provoca dureri din partea dreaptă care imită apendicita.

Simptome intestinale

Aproximativ 70% din endometrioză afectează partea inferioară a intestinului, intestinul gros, cunoscut sub numele de colon sau colonul sigmoid, care se atașează de acesta, afirmă dr. Birnbaum. Sângerarea rectală care apare în timpul menstruației este diagnostică pentru endometrioza intestinală. Endometrioza la nivelul intestinului poate provoca fie diaree, fie constipație. Tenesmus, senzația că intestinul nu este complet golit după defecare și poate apărea dischezia, dificultăți de defecare, a declarat autorul principal Melih Paksoy în Sinai Mountain Journal of Medicine intitulat "Obstrucție intestinală datorată endometriozei rectale". Diareea și constipația pot alterna.

Constipația se agravează dacă apare o obstrucție a intestinului și dacă apare blocajul intestinal complet. Obstrucția completă a intestinului poate duce la perforarea colonului și peritonită, o infecție a cavității abdominale, conform Paksoy. Țesutul cicatricial sau aderențele pot provoca, de asemenea, o obstrucție severă a intestinului. Cazurile severe de obstrucție intestinală pot necesita rezecția sau îndepărtarea unei părți a intestinului care este deteriorată ireversibil; acest lucru poate apărea la 1 până la 2 la sută dintre femeile cu endometrioză a tractului G, afirmă chirurgul Ken Sinervo, M.D., de la Centrul pentru îngrijirea endometriozei.

Simptome abdominale

Endometrioza provoacă o serie de simptome abdominale. Simptomele obișnuite de endometrioză se manifestă ca o senzație de plin după consumul unei cantități mici de alimebnte, balonare, crampe, greață, vărsături (rareori) și scăderea poftei de mâncare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel