Simptomele pe care le dă prediabetul. Nu le ignora ca să nu ajungi la diabet!

Dana Lascu |
Data publicării:
Diabet
Diabet

Prediabetul înseamnă că ai un nivel de zahăr din sânge mai mare decât cel normal. Încă nu este suficient de mare pentru a fi considerat diabet de tip 2, dar fără modificări ale stilului de viață, adulții și copiii cu prediabet vor dezvolta, la un moment dat, diabet de tip 2. Iată simptomele pe care le dă prediabetul și cum eviți să faci diabet

Prediabetul este o afecțiune care nu trebuie ignorată. Asta pentru că, dacă aveți prediabet, este posibil ca deteriorarea pe termen lung a diabetului zaharat – în special la nivelul inimii, vaselor de sânge și rinichilor – să fi început deja. Avem și vești bune, totuși. Evoluția de la prediabet la diabet de tip 2 nu este inevitabilă. Ba din contra, poate fi oprită destul de ușor!

Consumul de alimente sănătoase, integrarea activității fizice în rutina zilnică și menținerea unei greutăți sănătoase vă pot ajuta să vă readuceți nivelul zahărului din sânge la normal. Aceleași modificări ale stilului de viață care pot ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 la adulți ar putea, de asemenea, ajuta la readucerea nivelului de zahăr din sânge la copii la normal. 

Sunt mai multe semne și simptome care caracterizează prediabetul și care apar după o masă bogată în „calorii goale”, iar experții susțin că nu trebuie ignorate pentru că dacă vă veți corecta dieta, nu veți ajunge să dezvoltați diabet. 

Printre cele mai des întâlnire semne pe care le dă prediabetul se numără oboseala și slăbiciunea. Aceste fenomene, în ciuda frecvenței mari cu care sunt întâlnite, nu sunt normale și nici sănătoase. Pot fi semne clasice a ceea ce se numește hipoglicemie reactivă sau simptome precoce ale rezistenței la insulină.

Simptomele pe care le prediabetul

Prediabetul nu are de obicei semne sau simptome, spun experții de la Mayo Clinic (link direct sursa informației). Un posibil semn al prediabetului este pielea întunecată pe anumite părți ale corpului. Zonele afectate pot include gâtul, axilele, coatele, genunchii și degetele. Semnele și simptomele clasice care sugerează că ați trecut de la prediabet la diabet de tip 2 includ:

- Sete crescută,
- Urinare frecventă,
- Foame în exces, 
- Oboseală, 
- Vedere încețoșată.

Carbohidrații rafinați, o mare problemă

Dacă mănânci o masă bogată în zahăr și carbohidrați rafinați, vei avea modificări ale zahărului din sânge care te fac să te simți ulterior obosit, neliniștit, iritabil și cu o poftă de nestăpânit de zaharuri cu absorbție rapidă. Când repeți acest proces zi și zi, mâncând o dietă bogată în așa-numitele „calorii goale”, carbohidrați rafinați (pâine, paste, orez, cartofi), zaharuri și băuturi îndulcite (sucuri, băuturi sportive), celulele încep să devină rezistente la insulină (link direct studiu). Într-un final vei avea nevoie de tot mai multă insulină pentru ca organismul să poată reduce nivelul de zahar din sânge. Așa se instalează rezistența la insulină, o afecțiune pre-diabetică (link direct studiu).

Primele semne ale hipoglicemiei reactive

Hipoglicemia reactivă se caracterizează prin simptome date de nivelul scăzut de zahăr din sânge, cum ar fi oboseala, slăbiciunea, apatia, amețeala, transpirația abundentă, palpitații, anxietate, greață, senzație de foame și dificultăți de concentrare, toate apărând pe fondul unui consum mare de zahăr sau carbohidrați rafinați. Aceste simptome reactive de hipoglicemie apar în stadiile incipiente ale rezistenței la insulină. Acestea apar de regulă la ceva timp după o masă bogată în calorii goale, când, după o explozie de energie dată de consumul de calorii goale, brusc scade nivelul de zahăr din sânge și apar simptomele enumerate anterior. 

În timp ce hipoglicemia reactivă este de obicei primul simptom, primul semn pe care medicul dumneavoastră l-ar putea observa, dacă v-ar consulta, ar fi niveluri ridicate de insulină. Nivelul ridicat de insulină determină organismul să depoziteze mai multă grăsime, mai multă inflamație și mai mult stres oxidativ, asta în timp ce pierdeți din masa musculară. Odată declanșată, efectele ulterioare sunt devastatoare. Asta pentru că nivelurile ridicate de insulină și rezistența la insulină (link direct studiu) sunt legate direct de tensiunea arterială ridicată (hipertensiune), colesterolul ridicat, trigliceridele ridicate, HDL scăzut, pierderea apetitului sexual, infertilitate, depresie, boli de inimă, accident vascular cerebral, demență, cancer (link direct studiu) etc.

Ajungeți la diabet când celulele devin atât de rezistente la insulină încât aceasta nu-și mai poate face treaba. Asta face ca nivelul zahărului din sânge să rămână ridicat în timp ce pancreasul încearcă din răsputeri să producă suficientă insulină pentru a lupta împotriva glicemiei mari și a celulelor rezistente. 

Ce să nu mai mâncați, ca să nu ajungeți la diabet

Când observi semnele menționate anterior, poți face câteva lucruri simple pentru a opri apariția hipoglicemiei reactive, a rezistenței la insulină și prediabetul. În primul rând, eliminați din dietă făina albă, zahărul și porumbul.

Înlocuiți aceste calorii goale cu cereale integrale, proteine slabe, fasole, nuci, fructe, legume și grăsimi sănătoase și veți vedea ce diferență va face acest lucru în ceea ce privește nivelul de energie și simptomele date de hipoglicemie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel