Simptomele pe care le dă prediabetul. Nu le ignora ca să nu ajungi la diabet!
Prediabetul înseamnă că ai un nivel de zahăr din sânge mai mare decât cel normal. Încă nu este suficient de mare pentru a fi considerat diabet de tip 2, dar fără modificări ale stilului de viață, adulții...
Prediabetul este o afecțiune care nu trebuie ignorată. Asta pentru că, dacă aveți prediabet, este posibil ca deteriorarea pe termen lung a diabetului zaharat – în special la nivelul inimii, vaselor de sânge și rinichilor – să fi început deja. Avem și vești bune, totuși. Evoluția de la prediabet la diabet de tip 2 nu este inevitabilă. Ba din contra, poate fi oprită destul de ușor!
Consumul de alimente sănătoase, integrarea activității fizice în rutina zilnică și menținerea unei greutăți sănătoase vă pot ajuta să vă readuceți nivelul zahărului din sânge la normal. Aceleași modificări ale stilului de viață care pot ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 la adulți ar putea, de asemenea, ajuta la readucerea nivelului de zahăr din sânge la copii la normal.
Sunt mai multe semne și simptome care caracterizează prediabetul și care apar după o masă bogată în „calorii goale”, iar experții susțin că nu trebuie ignorate pentru că dacă vă veți corecta dieta, nu veți ajunge să dezvoltați diabet.
Printre cele mai des întâlnire semne pe care le dă prediabetul se numără oboseala și slăbiciunea. Aceste fenomene, în ciuda frecvenței mari cu care sunt întâlnite, nu sunt normale și nici sănătoase. Pot fi semne clasice a ceea ce se numește hipoglicemie reactivă sau simptome precoce ale rezistenței la insulină.
Simptomele pe care le prediabetul
Prediabetul nu are de obicei semne sau simptome, spun experții de la Mayo Clinic (link direct sursa informației). Un posibil semn al prediabetului este pielea întunecată pe anumite părți ale corpului. Zonele afectate pot include gâtul, axilele, coatele, genunchii și degetele. Semnele și simptomele clasice care sugerează că ați trecut de la prediabet la diabet de tip 2 includ:
- Sete crescută,
- Urinare frecventă,
- Foame în exces,
- Oboseală,
- Vedere încețoșată.
Carbohidrații rafinați, o mare problemă
Dacă mănânci o masă bogată în zahăr și carbohidrați rafinați, vei avea modificări ale zahărului din sânge care te fac să te simți ulterior obosit, neliniștit, iritabil și cu o poftă de nestăpânit de zaharuri cu absorbție rapidă. Când repeți acest proces zi și zi, mâncând o dietă bogată în așa-numitele „calorii goale”, carbohidrați rafinați (pâine, paste, orez, cartofi), zaharuri și băuturi îndulcite (sucuri, băuturi sportive), celulele încep să devină rezistente la insulină (link direct studiu). Într-un final vei avea nevoie de tot mai multă insulină pentru ca organismul să poată reduce nivelul de zahar din sânge. Așa se instalează rezistența la insulină, o afecțiune pre-diabetică (link direct studiu).
Primele semne ale hipoglicemiei reactive
Hipoglicemia reactivă se caracterizează prin simptome date de nivelul scăzut de zahăr din sânge, cum ar fi oboseala, slăbiciunea, apatia, amețeala, transpirația abundentă, palpitații, anxietate, greață, senzație de foame și dificultăți de concentrare, toate apărând pe fondul unui consum mare de zahăr sau carbohidrați rafinați. Aceste simptome reactive de hipoglicemie apar în stadiile incipiente ale rezistenței la insulină. Acestea apar de regulă la ceva timp după o masă bogată în calorii goale, când, după o explozie de energie dată de consumul de calorii goale, brusc scade nivelul de zahăr din sânge și apar simptomele enumerate anterior.
În timp ce hipoglicemia reactivă este de obicei primul simptom, primul semn pe care medicul dumneavoastră l-ar putea observa, dacă v-ar consulta, ar fi niveluri ridicate de insulină. Nivelul ridicat de insulină determină organismul să depoziteze mai multă grăsime, mai multă inflamație și mai mult stres oxidativ, asta în timp ce pierdeți din masa musculară. Odată declanșată, efectele ulterioare sunt devastatoare. Asta pentru că nivelurile ridicate de insulină și rezistența la insulină (link direct studiu) sunt legate direct de tensiunea arterială ridicată (hipertensiune), colesterolul ridicat, trigliceridele ridicate, HDL scăzut, pierderea apetitului sexual, infertilitate, depresie, boli de inimă, accident vascular cerebral, demență, cancer (link direct studiu) etc.
Ajungeți la diabet când celulele devin atât de rezistente la insulină încât aceasta nu-și mai poate face treaba. Asta face ca nivelul zahărului din sânge să rămână ridicat în timp ce pancreasul încearcă din răsputeri să producă suficientă insulină pentru a lupta împotriva glicemiei mari și a celulelor rezistente.
Ce să nu mai mâncați, ca să nu ajungeți la diabet
Când observi semnele menționate anterior, poți face câteva lucruri simple pentru a opri apariția hipoglicemiei reactive, a rezistenței la insulină și prediabetul. În primul rând, eliminați din dietă făina albă, zahărul și porumbul.
Înlocuiți aceste calorii goale cu cereale integrale, proteine slabe, fasole, nuci, fructe, legume și grăsimi sănătoase și veți vedea ce diferență va face acest lucru în ceea ce privește nivelul de energie și simptomele date de hipoglicemie.
-
5 alimente pe care să NU le mai depozitezi niciodată pe ușa frigiderului26.12.2025, 09:56
-
De ce să nu dezgheți alimentele la temperatura camerei25.12.2025, 20:50
-
De ce trece sughițul dacă luăm puțină lămâie?25.12.2025, 17:54
-
6 remedii naturale pentru durerile de stomac25.12.2025, 16:05
-
EXCLUSIV Dr. Doru Negru demontează pâinea: Te-ai "spurcat" o dată?25.12.2025, 14:59
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Somnul scurt în timpul săptămânii crește riscul de diabet, chiar și după recuperarea de weekend
EXCLUSIV Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
