Tuberculoza în România și în lume

Sebastian Florea / 07 aug 2018 / 23:23

Tuberculoza inca face multe victime în lume, din păcate și în România, unde situația nu este chiar bună.

În România, boala ucide anual 1.100 de persoane și atinge alte 16.000 pe an, în majoritate din rândul populației tinere și active. România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză (cca 20% din bolnavii de TB din UE provin din România).

Deși înregistrează o rată de succes de peste 86% la tratamentul pacienților noi, România are una dintre cele mai mici rate de vindecare din lume în cazul tuberculozei multidrog rezistente, prezentând o creștere anuală a rezervorului de pacienți infecțioși.

România nu este însa un caz izolat. Organizația Mondială a Sănătății enumeră, printre provocările cu care se confruntă în privința controlului tuberculozei în Regiunea Europeană, nevoia de reformă în sectorul sănătății, care să includă o mult mai mare implicare a asistenței medicale primare în controlul TB și o angajare politică și financiară încă limitată, a guvernelor, în controlul TB.

Tuberculoza în lume

Tuberculoza (TB) face, anual, milioane de victime în întreaga lume, din care câteva zeci de mii doar în România. Asta în condițiile în care populația generală doar a auzit de afecțiune și tinde să o considere o problemă eradicată, o boală a secolului trecut.

La ora actuală a devenit o prioritate mondială de sănătate publică. Date ale Organizației Mondiale a Sănătății din octombrie 2014 arată că mai mult de o treime din populația totală a lumii este purtătoare de bacili ai tuberculozei, iar una din 10 persoane purtătoare se îmbolnăvește. 9 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de TB numai în anul 2013, iar 1,5 milioane au murit, însemnând aproape 4.109 decese pe zi. La nivel global, se estimează că în 2013, 480.000 de oameni au dezvoltat tuberculoză rezistentă la tratament (TB MDR).

Totuși, grație eforturilor susținute pentru diagnosticarea rapidă și tratarea adecvată și sub strictă supraveghere, la nivel mondial, rata de deces cauzat de TB a scăzut cu 45% între anii 1993 și 2013.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.24
YesMy