Un antidepresiv, vinovat de rezistență la antibiotice

Steluța Indrei |
Data publicării:
Bacterii intestinale
Bacterii intestinale

Potrivit cercetătorilor australieni, substanța activă din Prozac, unul dintre cele mai utilizate antidepresive, poate crește rezistența bacteriei Escherichia coli la principalele antibiotice.

Un studiu coordonat de dr. Jinhua Guo de la Universitatea din Queensland (Australia) a arătat că fluoxetina, substanța activă din Prozac, un antibiotic frecvent utilizat, este responsabilă de rezistență la antibiotice din cauza unei mutații genetice. Rezultatul a fost publicat în revista Environment International. 

Potrivit cercetătorilor, supraconsumul  și prescripțiile nepotrivite de antibiotice reprezintă factorul major de risc care contribuie la crearea unor „superbacterii” rezistente la majoritatea antibioticelor cunoscute. Însă nu doar antibioticele sunt de vină pentru acest fenomen, ci și alte medicamente. 

„Un studiu pe care l-am efectuat anterior a arătat că triclosanul, un ingredient utilizat în produse precum pasta de dinți, apa de gură și gelurile antibacteriene, poate induce în mod direct apariția rezistenței la antibiotice”, a declarat dr. Guo. 

„De data aceasta am demonstrat că și fluoxetina, un antidepresiv frecvent, poate induce rezistența bacteriei E. coli la antibiotice”, adaugă specialistul. 

Explicații: pâna la 11% din doza de fluoxetină administrată unui pacient rămâne neschimbată și este eliminată prin urină. De aici se răspândește în apele uzate. „Fluoxetina este o moleculă extrem de rezistentă în la factorii de mediu. De aceea, este foarte posibil să rămână prezentă mult timp în mediul înconjurător, unde se acumulează în concentrații din ce în ce mai mari și să provoace rezistența bacteriei E. coli, și ea prezentă în mediu, la majoritatea antibioticelor utilizate împotriva ei, cum ar fi cloramfenicol, amoxicilină și tetraciclină”, a precizat dr. Guo. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel