11 simptome subtile ale diabetului

Cetoacidoză diabetică
Cetoacidoză diabetică

Se estimează că aproximativ un milion de oameni au diabet zaharat de tip 2şi nu ştiu, pentru că nu au fost diagnosticați. Iată care ar putea fi semnele subtile ale diabetului.

Există trei tipuri de diabet: tipul 1, tipul 2 și diabetul gestațional. Majoritatea persoanelor cu diabet zaharat au tipul 2 - se întâmplă atunci când corpul nu utilizează bine insulina și nu este în măsură să mențină glicemia stabilă.

Diabetul de tip 1 este mult mai puțin obișnuit - doar aproximativ 5% dintre cei cu diabet zaharat au tipul 1 - și este în esență o boală autoimună în care corpul încetează să mai producă insulină (și ca atare, nu poate regla glicemia).

Iar diabetul gestațional apare la femeile însărcinate - de obicei dispare după naștere, dar poate crește probabilitatea de a dezvolta diabetul de tip 2 mai târziu, potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Rinichii (NIDDK).
Iată care sunt semnele de avertizare, care ar trebui să vă facă să vă programaţi la un consult medical, relatate de Women Health Magazine.

1. Urinare frecventă

Când aveți exces de zahăr în fluxul sanguin, corpul dvs. încearcă instinctiv să scape de el. „Apa urmează zahărul, așa că sfârșești să ai pierderi mari de urină", explică ea. spune dr. Mary Vouyiouklis Kellis, endocrinolog la Clinica Cleveland.

2. Bei foarte multă apa

Eliminând foarte des apa, corpul se deshidratează. Și, pentru a înrăutăți, „unii pacienți care nu știu că au diabet își potolesc setea cu băuturi zaharoase precum, care se adaugă la zaharurile din sânge", spune Goundan.

3. Respirație urât mirositoare

Deshidratarea legată de diabet contribuie la uscarea gurii și la respirația rea care o poate însoți. (La urma urmei, cu gura uscată, nu există suficient scuipat pentru a spăla bacteriile și pentru a echilibra pH-ul din gură, spune Kellis.)

Mai mult, diabetul nediagnosticat sau necontrolat poate declanșa cetoza, un proces în care organismul folosește grăsimi, mai degrabă decât glucoză, pentru energie. Cetoza eliberează un produs secundar chimic numit cetonă, care vă poate face respirația să miroasă neplăcut dulce sau fructată, spune ea.

4. Vedere înceţoşată

Este unul dintre cele mai comune semne ale diabetului.

5. Mâinile și picioarele amorţesc

Neuropatia - o afecțiune caracterizată prin amorțeală sau senzații ciudate, precum ace în brațe, mâini și picioare - apare la mai mult de jumătate din persoanele cu diabet zaharat de tip 2, potrivit unui studiu de 2017 pentru îngrijirea diabetului.

6. Tăieturile și vânătăile se vindecă greu

„Este mai puțin probabil să observați o tăietură pentru că nu o puteți simți, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să aveți grijă de ea", spune Goundan.

7. Pierdeți în greutate deşi nu încercați

Pierderea în greutate neexplicată se poate întâmpla din mai multe motive, iar diabetul este unul dintre ele. Goundan explică faptul că insulina ajută corpul să-și mute zahărul din sânge către celulele tale, așa că atunci când ai o rezistență la insulină, nu vei primi suficientă energie în celulele tale, în ciuda a tot zahărul care îți trece prin corp.

8. Dormi suficient, dar te simţi obosit

Carbohidrații, care corpul tău îi descompune în glucoză, sunt principala sursă de energie a organismului. Goundan explică însă că organismul tău nu poate folosi eficient această sursă de energie. (Și deshidratarea legată de diabet poate duce și la oboseală.)

9. Infecţii vaginale

Persoanele afectate de diabet se confruntă cu infecţii vaginale recurente.

10. Pete întunecate pe piele

Întunecarea pielii în jurul gâtului, sub axile sau chiar în zona inghinală este un semn comun şi timpuriu al rezistenței la insulină, precursorul diabetului - denumirea medicală a afecțiunii este acantoza nigricans (AN).

11. Mâncărimi ale corpului

Cei cu diabet se confruntă adesea cu mâncărime din cauza infecțiilor (care pot apărea și pe piele), a pielii uscate sau a unei circulații precare, în conformitate cu Asociația Americană pentru Diabet. În cazul în care circulația slabă este de vină, picioarele tale vor fi zona cu mâncărimi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel