Administrarea unui rapel de vaccin în acelaşi braţ în care a fost injectată prima doză declanşează un răspuns imunitar mai rapid şi mai puternic şi grăbeşte viteza cu care organismul dezvoltă o protecţie la boală, conform unui nou studiu realizat de oameni de ştiinţă australieni, transmite miercuri agenţia Xinhua, potrivit Agerpres.
Această descoperire ar putea ajuta la îmbunătăţirea strategiilor de vaccinare şi ar putea conduce, în cele din urmă, la dezvoltarea unor vaccinuri care necesită mai puţine doze de rapel, a declarat marţi într-un comunicat Garvan Institute of Medical Research din Sydney.
Studiul, care a fost condus de Garvan Institute şi Kirby Institute de la Universitatea New South Wales (UNSW) din Sydney şi publicat în jurnalul ştiinţific Cell, arată că sistemul imunitar răspunde mai rapid atunci când ambele doze de vaccin sunt administrate în acelaşi braţ.
Acest lucru se datorează faptului că celulele imunitare din ganglionii limfatici din apropiere, care sunt centrele organismului de luptă împotriva infecţiilor, sunt "amorsate" după prima doză. Atunci când rapelul este administrat în acelaşi loc, aceste celule intră în acţiune şi ajută la producerea unor anticorpi mai puternici, potrivit studiului.
Cercetătorii au descoperit acest efect mai întâi în cercetări pe şoareci, apoi l-au confirmat în cadrul unui studiu clinic la care au participat 30 de persoane cărora le-a fost administrat vaccinul Pfizer împotriva COVID-19.
Subiecţii care au primit ambele doze în acelaşi braţ au dezvoltat o protecţie mai rapidă şi mai eficientă, în special împotriva variantelor COVID-19 precum Delta şi Omicron.
"Aceasta este o descoperire fundamentală legată de modalitatea în care sistemul imunitar se organizează pentru a răspunde mai bine la ameninţările externe", a declarat Tri Phan, coautor principal al studiului şi director al Programului de imunologie de precizie de la Garvan Institute.
În timp ce ambele grupuri au ajuns să aibă niveluri similare de anticorpi după patru săptămâni de la administrare, grupul care a primit ambele doze în acelaşi braţ a beneficiat de protecţie mai rapid, lucru care s-ar putea dovedi esenţial în timpul pandemiilor, când chiar şi câteva zile pot face diferenţa, după cum a declarat Mee Ling Munier, coautoare principală a studiului, de la Kirby Institute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.