Cercetătorii de la Universitatea Southampton au realizat un pas important în tratamentul cancerului prin dezvoltarea unui nou tip de anticorp super-puternic, capabil să stimuleze sistemul imunitar să lupte mult mai eficient împotriva celulelor canceroase.
Cum funcționează anticorpii modificați
Anticorpii sunt proteine produse de celulele albe din sânge, care au rolul de a identifica și neutraliza agenții dăunători, precum bacteriile, virusurile sau celulele canceroase. Noua generație de anticorpi creată de cercetători este mai rigidă decât anticorpii naturali, iar această rigiditate sporită le permite să activeze mai puternic celulele sistemului imunitar.
Profesorul Mark Cragg, de la Centrul pentru Imunologie Cancerului din cadrul Universității Southampton, explică care este mecanismul.
"Conceptul de a folosi imunostimularea pentru tratamentul cancerului este extrem de promițător. Studiul nostru confirmă faptul că și o creștere subtilă a rigidității anticorpilor stimulează semnificativ activitatea imunitară, generând un răspuns puternic împotriva bolii. Această abordare funcționează pentru mai mulți anticorpi care vizează diferiți receptori imuni.
Capacitatea de a proiecta anticorpi rigizi poate ajuta la dezvoltarea unor medicamente mai puternice, capabile să stimuleze sistemul imunitar să atace cancerul sau alte boli", spune prof. Mark Cragg, potrivit studiului publicat în Nature Communications.
Importanța formei și rigidității anticorpilor
Isabel Elliott, doctorandă la Universitatea Southampton și coautoare a studiului, subliniază importanța acestor anticorpi.
"Forma și flexibilitatea anticorpilor sunt cruciale pentru cât de bine pot activa celulele imune – și am descoperit că anticorpii mai rigizi sunt mai buni la acest lucru. Probabil, motivul este că acești anticorpi rigizi pot ține moleculele de pe celulele imune mai aproape unele de altele, ceea ce declanșează un semnal de activare mai puternic. Anticorpii mai flexibili, mai «floppy», sunt mai puțin eficienți în acest sens", a spus Isabel Elliott.
Anticorpii superîncărcați, noua terapie împotriva cancerului - FOTO: Freepik@vecstock
Cum au fost modificați anticorpii
Brațele în formă de Y ale anticorpilor sunt legate între ele printr-o serie de punți disulfidice, legături chimice microscopice. Echipa de la Southampton a reușit să adauge punți disulfidice suplimentare între aceste brațe, întărind structura anticorpilor.
"Am folosit un supercomputer pentru a vizualiza structura anticorpului la nivel atomic, ceea ce ne-a permis să plasăm punțile disulfidice suplimentare în anticorpul modificat. Rezultatele au arătat că experimentul a funcționat și că anticorpii mai rigizi activau mai eficient celulele imune. Această idee de a controla activitatea anticorpilor prin creșterea rigidității pare să fie aplicabilă și altor molecule similare de pe celulele imune", a spus Profesorul Ivo Tews, expert în Biologie Structurală.
Impactul și perspectivele pentru tratamentul cancerului
"Îmbunătățirea înțelegerii modului în care putem activa sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului este un pas fundamental și complex pentru a oferi pacienților cele mai bune șanse la un rezultat pozitiv în tratamentul imunoterapeutic.
Folosirea celor mai noi tehnologii pentru a crea astfel de anticorpi super-puternici, capabili să declanșeze un răspuns imun promițător, ne va permite să continuăm să inovăm și să găsim metode mai eficiente de a învinge cancerul", potrivit Dr. Iain Foulkes, director executiv pentru Cercetare și Inovație la Cancer Research UK, instituția care a finanțat studiul.
Această descoperire deschide noi căi pentru dezvoltarea unor medicamente mai eficiente, care pot amplifica capacitatea naturală a organismului de a se apăra împotriva cancerului, promițând un viitor mai bun pentru pacienții oncologici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.