ATORVASTATINUM + RAMIPRILUM + ACIDUM ACETYLSALICYLICUM- prospect

DCMedical Team |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

ATORVASTATINUM + RAMIPRILUM + ACIDUM ACETYLSALICYLICUM- prospect. Acţiune: Atorvastatină: statină hipolipemiantă; inhibitor de HMG-CoA reductază. Ramipril: antihipertensiv; inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (ECA). Acid acetilsalicilic: antiagregant plachetar; inhibitor al ciclooxigenazei.

ATORVASTATINUM + RAMIPRILUM + ACIDUM ACETYLSALICYLICUM - prospect

Denumirea comercială: TRINOMIA

Prezentare: Capsule

Indicații: Prevenţia secundară a accidentelor cardiovasculare ca terapie de substituţie la pacienţii adulţi la care tratamentul cu componente individuale administrate concomitent în doze terapeutice echivalente oferă un control adecvat.

Contraindicații: Hipersensibilitate la substanţele active, la excipienţi , la alţi salicilaţi , la antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), la orice alţi inhibitori ai ECA sau la tartrazinăi Hipersensibilitate la soia sau arahide. Antecedente de crize astmatice sau alte reacţi i alergice la acidul salicilic sau la alte analgezice/antiinflamatorii nesteroidiene (AINS). Ulcere gastrice şi enterice acute. Hemofilie şi alte tulburări hemoragice. Insuficiență renală (IR) şi hepatică (IH) severăi Pacienţi care efectuează şedinţe de dializă și insufciență cardiacă (IC) severă. Tratamentuk concomitent cu metotrexat în doză de 15 mg sau mai mult pe săptămână. Pacienţi cu polipi nazali asociaţi cu astmul indus sau exacerbat de acidul acetilsalicilic. Afecţiune hepatică activă sau creşteri susţinute inexplicabile ale transaminazelor serice care depăşesc de 3 ori limita superioară a valorilor normale. Pe perioada sarcinii, alăptării şi la femeile aflate la vâr sta fertilă care nu utilizează metode contraceptive adecvate. Tratamentul concomitent cu tipranavir, ritonavir sau ciclosporină, din cauza riscului de rabdomioliză. Antecedente de angioedem. Tratamente extracorporale care determină contactul sângelui cu suprafeţe încărcate negativ. Stenoză semnificativă a arterei renale bilateral sau stenoza arterei renale la un singur rinichi funcţional. Ramipril nu trebuie utilizat la pacienţi hipotensivi sau cu stări instabile hemodinamic. Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Atenție!: Precauţii în caz de: hipersensibilitate la alte analgezice, antiinflamatoare, antipiretice, antireumatice sau alţi alergeni; alte alergii cunoscute, astm bronşic, febra fânului, inflamarea mucoaselor nazale; antecedente de ulcere gastrice sau enterice, sau hemoragii gastrointestinale; diminuare a funcţiei hepatice şi/sau renale; pacienţi cu un risc deosebit de hipotensiune arterială; deteriorarea circulaţi ei cardiovasculare (afecţi une renală vasculară, insuficienţă cardiacă congestivăi depleţie de volum, intervenţie chirurgicală majoră - adm. se opreşte cu câteva zile înainte, sepsis sau evenimente hemoragice grave); deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenază; hiperuricemie; consum de cantităţi substanţiale de alcool; afecţiune hepatică în antecedente. Se monitorizează periodic valorile transaminazelor, glicemia, numărul leucocitelor; se umăreşte afectarea musculo-scheletică pentru detectarea precoce a mialgiei, miozitei şi miopatiei, la nevoie se dozează cretinkinaza.

Reacții adverse: Foarte frecvente: pirozis, greaţăi vărsături, durere de stomac şi diaree, microhemoragii gastrice. Frecvente: bronhospasm paroxistic, dispnee severă, rinită, congestie nazală; cefalee, ameţeală. Mai puţin frecvente: reacţii cutanate; vertij. Rare: sângerare nazală, gingivală, la nivelul pielii sau al căilor urogenitale; hemoragii severe, mai ales la pacienţii trataţi cu anticoagulante sau cu hipertensoune arterială (HTA) necontrolată; reacţii de hipersensibilitate la nivelul pielii, căilor respiratorii, tractului gastrointestinal şi sistemului cardiovascular, în special la pacienţi i astmatici (cu următoarele simptome posibile: scăderea tensiunii arteriale, dispnee, rinităi congestie nazalăi şoc anafilactic, edem Quincke). Foarte rare: ulcer gastroduodenal perforat; eritem multimorf; valori crescute ale rezultatelor testelor hepatice; IR; hipoglicemie; crize de gută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel