Bărbații mor mai des decât femeile din cauza unor boli comune

Monika Baciu |
Data publicării:
boli - FOTO: Freepik
boli - FOTO: Freepik

Cele 3 boli comune care omoară. Sunt cele mai frecvente.

Un studiu global relevă disparități de gen în ceea ce privește hipertensiunea, diabetul și HIV/SIDA. Un studiu  publicat în jurnalul PLOS Medicine arată că bărbații sunt mai predispuși decât femeile să sufere și să moară din cauza a trei boli majore: hipertensiunea, diabetul și HIV/SIDA. În ciuda acestei realități, bărbații sunt, în multe cazuri, mai puțin dispuși să solicite ajutor medical.

Cercetarea, condusă de Angela Chang de la Universitatea din Danemarca de Sud, a analizat date la nivel mondial pentru a înțelege diferențele legate de sex și vârstă în prevalența, diagnosticarea și tratarea acestor afecțiuni. Concluziile subliniază faptul că politicile de sănătate aplicate uniform pentru ambele sexe ratează, adesea, vulnerabilitățile specifice bărbaților și femeilor.

Inechități pe întreg parcursul sănătății

Analiza a evidențiat diferențe semnificative între sexe în toate etapele așa-numitului "parcurs al sănătății": de la expunerea la factorii de risc, la dezvoltarea bolii, diagnostic, tratament și până la deces.

Cercetătorii au descoperit că în 200 de țări, bărbații și femeile au primit îngrijiri diferite pentru hipertensiune, în 39 de țări pentru diabet și în 76 de țări pentru HIV/SIDA.

Bărbații au avut rate mai mari de boală și deces, iar în multe dintre aceste țări, erau mai puțin dispuși să apeleze la servicii medicale sau să urmeze tratamentul recomandat. De asemenea, studiul arată că, la nivel global, bărbații sunt mai predispuși la fumat, în timp ce femeile au rate mai mari de obezitate și practică mai des sexul neprotejat.

Bărbații mor mai des decât femeile din cauza unor boli comune - FOTO: Freepik

Nevoia de politici publice adaptate pe sexe

Angela Chang, autoarea principală a studiului, subliniază importanța analizei diferențelor de gen în datele de sănătate.

"Dovezile sunt clare: diferențele dintre sexe persistă aproape la fiecare punct de pe parcursul sănătății, de la ratele mai mari de fumat în rândul bărbaților până la prevalența mai mare a obezității în rândul femeilor. Cu toate acestea, intervențiile rareori reflectă aceste realități. Fără date detaliate, defalcate pe sexe, navigăm în orb – incapabili să identificăm cine cade printre crăpăturile sistemului de prevenție, diagnostic și îngrijire", a explicat Angela Chang, autorul principal al studiului.

Experții susțin că strategiile de sănătate publică ar trebui să țină cont de aceste inechități pentru a încuraja bărbații să participe mai activ la prevenție și tratament.

Factori comportamentali și sociali: mai mult decât biologie

Profesorii Kent Buse și Sarah Hawkes, cofondatori ai organizației Global 50/50, atrag atenția asupra diferenței dintre sex și gen în sănătate.

"Am pledat de mult timp pentru beneficiile publicării datelor defalcate pe sexe. Așa cum demonstrează modelul nostru ‘Gendered Health Pathways’, aceste date pot arăta unde drumurile bărbaților și femeilor în sistemul de sănătate se despart – fie în privința factorilor de risc la care sunt expuși, fie în comportamentele de căutare a îngrijirii medicale sau în experiențele avute în sistemul sanitar.

Acesta este un prim pas esențial spre echitatea în sănătate. Cele mai multe dintre aceste diferențe nu sunt explicate doar prin biologie, ci prin genul construit social – subliniind importanța unei abordări bazate pe justiție de gen pentru reducerea inechităților în sănătate", au notat cei doi.

Sănătate echitabilă înseamnă politici diferențiate

Studiul pune în lumină o realitate ignorată frecvent: tratamentele și politicile "neutre" nu răspund întotdeauna nevoilor reale ale oamenilor. Pentru a construi un sistem de sănătate echitabil, cercetătorii cer date mai detaliate și intervenții specifice fiecărui sex – nu doar în cele trei boli studiate, ci și în alte arii medicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel