Boala Crohn, colita ulceroasă: risc crescut de cancer sau moarte timpurie

Angela Sabău / 12 noi 2019 / 07:31
Boli intestinale
Boli intestinale

Boala Crohn și colita ulceroasă sunt afecțiuni ce cresc riscul de cancer sau de maorte timpurile, arată ultimul studiu.

Un nou studiu a relevat un risc crescut de cancer și moarte timpurie la persoanele care au dezvoltat o boală inflamatorie intestinală - inclusiv colita ulceroasă (UC) și boala Crohn (CD) - în timpul copilăriei.

Pentru studiul Alimentary Pharmacology & Therapeutics, cercetătorii din Danemarca și Finlanda au urmat 6.689 de pacienți diagnosticați cu colită ulcersoasă sau boala Crohn înainte de vârsta de 18 ani. Pe parcursul unei urmăriri medii de 9,6 ani (când pacienții au avut o vârstă medie de 22,3 ani), 72 de pacienți au dezvoltat cancer și 65 au murit. Majoritatea cancerelor se găseau în intestinul subțire sau gros, dar au fost și cazuri de limfoame și melanomoze ale pielii.

Pacienții diagnosticați cu colită ulceroasă în copilărie au avut un risc de 2,5 ori mai mare de a dezvolta cancer și un risc de a muri de 3,7 ori mai mare în timpul urmăririi în comparație cu populația generală. Pentru boala Crohn, riscul a fost de 2,6 ori mai mare pentru cancer și de 2,2 ori mai mare pentru moarte, comparativ cu populația generală.

Principalele cauze ale morții au fost cancerul, sinuciderea și infecțiile.

Rezultatele subliniază importanța supravegherii cancerului pentru pacienții tineri cu colită ulcersoasă sau boala Crohn. De asemenea, riscul crescut de sinucidere găsit în studiu indică necesitatea evaluării sănătății mintale a pacienților.

 

Sursa, aici.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy