Cancer de sân: cât de sigură e operația la pacientele trecute de 70 de ani

Angela Sabău / 03 iun 2020 / 19:19
Cancer de sân   FOTO: pexels.com
Cancer de sân FOTO: pexels.com

Operația pentru cancerul de sân este una dintre opțiunile de tratament și poate aduce mari șanse de vindecare. Pentru persoanele mai în vârstă, însă, operația are anumite riscuri, iar medicii iau în calcul anumiți factori înainte de a decide intervenția chirurgicală. 

Un nou studiu  BJS  (British Journal of Surgery) a analizat factorii care influențează deciziile de tratament și rezultatele intervențiilor chirurgicale la pacientele cu cancer de sân, trecute de 70 de ani.

Dintre 3.375 de femei recrutate, 2.816 au fost operate. Evenimentele adverse grave au fost rare și nu au existat decese atribuite chirurgiei. Vârsta, starea de sănătate și fragilitatea au afectat toate deciziile legate de operație.

Chirurgia a avut un impact negativ asupra calității vieții și a independenței funcționale.

„Aceste date sunt foarte liniștitoare pentru femeile care se confruntă cu alegeri de tratament, inclusiv operații, dar trebuie să ne amintim că 18% din această cohortă nu a avut o intervenție chirurgicală, doar terapie endocrină primară”, a declarat co-autor Jenna Morgan, MD, de la Universitatea din Sheffield Medical School, în Marea Britanie.

 

Studiul, aici.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy