Cancer ovarian, imagistica fotoacustică îl detectează în stadiu incipient

Sindromul ovarului polichistic
Sindromul ovarului polichistic

Imagistica fotoacustică poate detecta cancerul ovarian în stadiu incipient, potrivit unui studiu. Noua metodă va putea îmbunătăți diagnosticarea precoce și va ajuta la reducerea intervenției chirurgicale inutile, a costurilor medicale și la îmbunătățirea calității vieții femeilor.

Cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis, Missouri au folosit tomografia fotoacustică cu ultrasunete sau imagistica fotoacustică pentru a detecta acest tip de cancer.

Oamenii de știință au utilizat doi biomarkeri pentru ovare, concentrația relativă a hemoglobinei totale și saturația medie a oxigenului. Ei au descoperit că hemoglobina relativă totală a fost de aproape două ori mai mare pentru ovarele canceroase comparativ cu ovarele normale. Saturația medie la oxigen a cancerelor epiteliale invazive a fost cu nouă procente mai mică decât la ovarele care sunt normale sau au tumori benigne.

Studiul a implicat crearea unei acoperitoare de fibre optice care a fost înfășurată în jurul unei sonde transvaginale standard ultrasunete. Odată ce sonda i-a fost introdusă pacientei, lumina de la laser s-a răspândit și a fost absorbită de tumoră. Aceasta a generat în cele din urmă undele sonore, dezvăluind informații despre angiogeneza tumorală și sO2 în interiorul ovarelor.
Spre deosebire de ecografia transvaginală, care nu are precizie, imagistica fotoacustică oferă informații despre angiogeneza tumorală și saturația oxigenului din sânge (sO2) prin aprinderea patului vascular al tumorii.

,,Atunci când cancerul ovarian este detectat într-un stadiu precoce, stadiul localizat 1 sau 2, rata de supraviețuire de cinci ani după intervenție chirurgicală și chimioterapie este de 70 până la 90 la sută, comparativ cu 20 la sută sau mai puțin, atunci când este diagnosticat în etapele ulterioare, 3 sau 4. În mod clar, detectarea timpurie este critică, din cauza lipsei de instrumente eficiente de screening numai 20-25 la sută din cazurile de cancer ovarian sunt diagnosticate devreme. Dacă este detectată în etapele ulterioare, rata de supraviețuire este foarte scăzută", a precizat Quing Zhu, profesor de inginerie biomedicală și radiologie la Universitatea Washington din St. Louis.

Această informație, care este legată de creșterea tumorală, metabolismul și răspunsul terapeutic, oferă un diagnostic mai precis decât metodele convenționale. Metoda poate fi, de asemenea, valoroasă pentru a monitoriza pacientele cu risc ridicat de cancer ovarian și de sân, datorită mutațiilor lor genetice, e de părere profesorul Zhu.

Conform HealthImaging.com standardul actual de îngrijire pentru aceste femei este de a efectua intervenții chirurgicale de reducere a riscului, de a elimina ovarele, ceea ce afectează calitatea vieții și cauzează alte probleme de sănătate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel