Cancerul de sân, tratament. Dediu: A îmbunătățit ratele de răspuns și beneficiul pe termen lung

Sonia Baciu |
Data publicării:
cancerul de san tratament. FOTO: Freepik @spukkato
cancerul de san tratament. FOTO: Freepik @spukkato

Care sunt metodele de tratament ale cancerului de sân și de ce este important ca acesta să fie diagnosticat precoce.

Diagnosticarea precoce a cancerului de sân reduce riscul de deces prin cancer cu 30%, iar principalele metode sunt procedurile imagistice, ecografia și mamografia, două proceduri nedureroase. 

În ceea ce privește diagnosticarea precoce a cancerului de sân, ”este recomandată abordare a evaluării mamografice de screening, adică efectuarea mamografiei fără să se palpeze sau să se cunoască existența unei tumori, metodologie care este recomandată a se efectua la un interval de doi ani începând cu 50 de ani sau după alte Ghiduri, după 55 de ani”, afirmă dr. Mircea Dediu, medic primar oncolog.

În situația în care pacienta are și factori de risc, cum ar fi antecedentele, deci prezența cancerului mamar sau ovarian în familie, sau se identifică unele mutații genetice care dovedesc că există o predispoziție, această evaluare se face la vârste mai tinere și cu frecvență mai scurtă, la un an.  

În cazul în care s-a pus un astfel de diagnostic, tratamentul se stabilește în cadrul unei comisii multidisciplinare, ”în funcție de stadiul afecțiunii, extensia locală sau prezența metastazelor”, a mai spus medicul.

Vezi și: Criza vârstei a doua, semne și cât durează. Care e "vârsta a DOUA" și de ce fericirea are formă de U. Leca: Femeile vor un partener uluitor, bărbații încep să fie puști

Cancerul de sân, cauze și factori de risc

Pentru că nu se cunosc cu exactitate cauzele care duc la apariția cancerului de sân, nu se poate spune dacă o femeie va face sau un cancer mamar. Însă, există o serie de factorii de risc ai cancerului de sân care pot fi hormonali, de mediu, genetici, dar și factori care țin de stilul de viață.

Astfel, factorii asociați cu un risc crescut de cancer mamar sunt corelați în special cu creșterea expunerii la hormonii estrogeni:

- sexul

- vârsta înaintată

- istoricul personal

- istoricul familial de cancer de sân

- expunerea la radiații în copilărie

- obezitatea

- debutul ciclului menstrual înainte de vârsta de 12 ani

- debutul menopauzei la o vârstă mai înaintată, după 55 de ani

- prima naștere la o vârstă mai înaintată, după 30 de ani

- lipsa gravidității

- consumul de alcool în exces, fumatul și o dietă bogată în grăsimi.

Cancerul de sân, simptome

În ceea ce privește simptomatologia cancerului de sân, cel mai frecvent simptom este apariția unui nodul, o masă nedureroasă, solidă, care are margini neregulate.

Alte simptome ale cancerului de sân sunt:

- umflarea parțială sau a întregului sân

- schimbarea în mărime, formă sau aspect a sânului

- modificări ale pielii de pe sân, frecvent cu aspect de coajă de portocală

- retracția mameloanelor

- scurgeri la nivelul mamelonului, altele decât laptele matern

- roșeață, cruste, striații la nivelul mamelonului și al pielii de pe sân

- durere la nivelul sânilor sau al mameloanelor

- prezența unor ganglioni la nivel axial, notează MayoClinic.

Cancerul de sân, tratament

Așa cum a precizat anterior, tratamentul cancerului de stabilește în comisia multidisciplinară, urmând să fie implementate diverse modalități terapeutice, în funcție de stadiul bolii, la ora actuală fiind disponibile chirurgia, radioterapia și terapiile sistemice.

”Ele vor avea o anumită secvențialitate, vor fi implementate sau nu, în urma acestui consult multidisciplinar inițial.

Ulterior, pe măsură ce tratamentul se desfășoară, pot interveni modificări care sunt recomandate a fi luate într-o comisie multidisciplinară”, a mai spus dr. Dediu, la Digi 24.

În ceea ce privește terapiile sistemice, ”pentru formele receptorilor de estrogen, au fost incluse în terapie pe lângă tratamentele endocrine clasice și inhibitorii care au îmbunătățit atât ratele de răspuns, cât și beneficiul pe termen lung.

Pentru pacientele care exprimă receptori de HER-2 există anticorpi monoclonali asociați terapiilor anti-HER, iar pentru cazurile triplu negative, PDL1, imunoterapie sau atunci când există o mutație în spectrul BRCA, tratament cu Olaparib”, a mai spus medicul.

Vezi și: Hiperkalemia, hiperpotasemie: ce este și cum se manifestă. Care este doza de potasiu recomandată și unde se găsește

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel