Cât de des ar trebui spălate prosoapele de bucătărie. Greșeala care le contaminează cu materii fecale

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
prosoapele de bucatarie - FOTO: Freepik@alexuhrin95
prosoapele de bucatarie - FOTO: Freepik@alexuhrin95

Cât de des ar trebui spălate prosoapele de bucătărie și cum pot ajunge materiile fecale pe acestea. Care este cea mia frecventă greșeală pe care o facem.

Cât de des ar trebui spălate prosoapele de bucătărie. Specialiștii recomandă spălarea prosoapelor de bucătărie la fiecare trei până la cinci zile. În funcție de modul în care utilizați prosopul de bucătărie, este posibil să fie nevoie să-l spălați mai des.

De exemplu, dacă utilizați un prosop de bucătărie pentru a curăța pete și mizerii, specialiștii recomandă să-l înlocuiți cu unul curat și să-l spălați mai devreme pentru a preveni acumularea de bacterii.

Dacă utilizați în principal prosopul de bucătărie pentru a vă șterge mâinile după spălarea vaselor, este probabil că puteți aștepta cele cinci zile întregi înainte de a-l spăla. Dar dacă nu sunteți siguri, urmați acest motto: când aveți îndoieli, înlocuiți-l.

Prosoapele de bucătărie, surse de bacterii

Prosoapele de bucătărie sunt surse cunoscute de bacterii, deci este important să le spălați în mod regulat. Un studiu din 2019 publicat în Journal of Food Protection a examinat posibilele zone de contaminare microbiologică din bucătăriile adulților și a descoperit că creșterea bacteriilor era mare pe prosoapele de bucătărie.

Din bacteriile testate, prosoapele de bucătărie aveau o prezență ridicată de bacterii aerobe, Enterobacteriaceae (familia de bacterii care include Salmonella și E. coli, două bacterii comune legate de boli cu transmitere alimentară) și S. aureus, potrivit Eating Well.

Cercetătorii au concluzionat că ”șervețelele de bucătărie pot fi un vehicul pentru contaminarea microbiologică și ulterior cauza de contaminare încrucișată” și au remarcat că suprafețele umede erau mai susceptibile la creșterea bacteriilor decât cele uscate.

Deci, în plus față de spălarea frecventă a prosoapelor de bucătărie, asigurați-vă că le atârnați corect pentru a se usca între utilizări. În plus, țineți la îndemână o stivă de prosoape de bucătărie, astfel încât să le puteți schimba cu regularitate.

Cum să curățați prosoapele de bucătărie

Cel mai bun mod de a curăța prosoapele de bucătărie este în mașina de spălat. Așa cum recomandă Meredith Carothers, M.P.H., specialistă în informații tehnice pentru Serviciul pentru Siguranța și Inspecția Alimentelor al USDA, ”pentru a elimina bacteriile, prosoapele de bucătărie ar trebui spălate frecvent în ciclul cald al mașinii de spălat”.

Apa caldă va ajuta la uciderea oricăror bacterii care s-au acumulat. Asigurați-vă că prosoapele se usucă complet, fie prin uscare la aer, fie în uscător, înainte de a le folosi din nou în bucătărie.

Cum pot ajunge materiile fecale pe prosoapele de bucătărie

Cercetătorii au arătat că o pereche medie de lenjerie intimă poate conține aproximativ o zecime de gram de materii fecale pe durata unei zile. Așadar, dacă o puneți în mașina de spălat alături de alte haine, ghiciți ce?

În apa de spălare se pot găsi aproximativ 100 de milioane de bacterii E. coli și Staphylococcus aureus. Un studiu realizat de Dr. Charles Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona, a concluzionat că introducerea doar unei bucăți de lenjerie intimă alături de alte haine în timpul spălării poate transmite 100 de milioane de bacterii E. coli în apa de spălare, iar tulpina continuă să fie prezentă și în următoarea încărcătură de rufe, potrivit Indian Times.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel