Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
polipi - FOTO: Freepik@AdilMehmood
polipi - FOTO: Freepik@AdilMehmood

Ignorați frecvent de pacienți și descoperiți întâmplător în timpul investigațiilor de rutină, polipii colonici pot evolua în timp spre forme maligne de cancer colorectal, una dintre cele mai frecvente și mortale boli oncologice.

Polipii colonici sunt formațiuni frecvent descoperite în timpul colonoscopiei, iar prezența lor poate ridica semne de întrebare privind riscul de apariție a cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic, medic primar gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR, explică ce tipuri de polipi există, cum se îndepărtează aceștia și cât durează procedura.

Ce sunt polipii și când devin periculoși

Polipii pot fi de mai multe tipuri, iar unii dintre ei nu ridică riscuri oncologice. Însă, identificarea lor este esențială pentru prevenirea cancerului de colon.

"În aceeași colonoscopie se poate practica și rezecția acestor polipi. Se pot da la anatomie-patologică. Există polipi hiperplastici sau polipi foarte mici care chiar dacă nu sunt recuperați nu prezintă un risc vizavi de prezența cancerului colorectal. 

Există o tehnică, prin colonoscop se introduce o ansă de polipectomie, care poate fi conectată la un electrocauter, în general scoatem polipii de peste 1 cm cu ajutorul electrocauterului. 

Prin această ansă trece un curent de joasă intensitate. În general, în cazul polipilor de sub 1 cm, ghidurile actuale recomandă rezecția la rece, pur și simplu prin ghilotinare", a explicat dr. Carmen Gabriela Lamatic, medic primar Gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Cum se face rezecția polipilor

Procedura de îndepărtare a polipilor se face în timpul colonoscopiei, cu ajutorul unor instrumente speciale. Alegerea metodei depinde de dimensiunea și poziția polipului.

"E ca un lasou care trece prin jurul polipului și rezeci polipul. Pacienții fac această procedură cu sedare profundă și e de dorit, mai ales atunci când faci o polipectomie ca pacientul să stea liniștit, să fie sedat și manevra să fie practicată în siguranță, mai ales că există situații când polipectomia poate să fie dificilă, prin poziție, prin dimensiunea polipului sau prin aspect.

Și nesedat, pacientul nu resimte durere", a explicat dr. Carmen Gabriela Lamatic, medic primar Gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Cât durează procedura

Polipectomia este o intervenție rapidă, iar pacientul poate pleca acasă în aceeași zi, fără să fie nevoie de internare.

"Intervalul poate să fie până într-o oră și poate pleca acasă în aceeași zi. E o analgosedare cu propofol, pacientul își revine imediat după procedură, poate să fie obosit, mai stă pe pat în funcție de refacerea conștienței", a explicat dr. Carmen Gabriela Lamatic, medic primar Gastroenterologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel