Cazuri COVID. Ministrul Sănătății: săptămâna viitoare va exista o nouă creștere spectaculoasă

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Alexandru Rafila. Foto: Print screen conferință
Alexandru Rafila. Foto: Print screen conferință

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat joi, 27 ianuarie, că tendința de creștere a cazurilor COVID va continua și săptămâna viitoare.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, joi, 27 ianuarie, că numărul cazurilor COVID vor continua să crească cel puţin două săptămâni, până pe 10 februarie.

"Trendul ascendent al acesteia infecţii continuă, chiar dacă astăzi a fost o mică scădere, aşteptată, pentru că ieri am avut numărul maxim de cazuri după patru zile libere, când (...) testarea a fost mai limitată. Şi aceste valori, în jurul a 30.000 de cazuri, probabil că vor fi înregistrate până sâmbătă, după care va urma o nouă scădere, undeva în jurul cifrei de 15 - 18.000 de cazuri, estimăm noi, pentru weekend, dar săptămâna viitoare va exista o nouă creştere spectaculoasă, să zicem, şi cifrele cu patru în faţă nu sunt excluse pentru această perioadă.

(...) Ne interesează şi viteza de creştere. Am avut opt zile sau nouă zile de scădere a creşterii, iar acum este oarecum stabilizată. Acea rată de reproducere e în jur de 1,25 de câteva zile, dar în momentul când o să am informaţii suplimentare, o să le aduc la cunoştinţă", a afirmat ministrul Rafila, înaintea ședinței de Guvern.

Ministrul a precizat că a crescut capacitatea de testare, însă medicii de familie au testat, spre exemplu miercuri, doar 7% din probele efectuate. "Medicii de familie, de exemplu ieri, au testat doar 7% din probele efectuate, adică din cele 108.000 de teste, medicii de familie au făcut vreo şapte-opt mii, deci au testat destul de puţin. Sper ca acest lucru să se schimbe în perioada următoare", a adăugat Rafila.

El a menţionat că actuala evoluţie va dura cel puţin două săptămâni. "Această evoluţie ne aşteptăm să mai dureze cel puţin două săptămâni, până cel puţin până pe data de 10 februarie, iar un trend descendent o să schimbe datele problemei şi din punctul de vedere al percepţiei publice şi din punctul de vedere al sistemului de sănătate, care în anumite judeţe dă semne, nu de epuizare, ci dă semne de blocare, dacă vreţi", a arătat ministrul.

Alexandru Rafila a precizat că în Cluj rata de spitalizare este cea mai mare, de 68%, iar în privinţa numărului de paturi de terapie intensivă ocupate, rata este de 40%.

"Vă dau un exemplu: judeţul Cluj care are cea mai mare rată de spitalizare din ţară, 68% dintre paturi sunt ocupate şi dacă se ajunge la 75%, săptămâna viitoare, atunci o să luăm prima decizie de suspendare a activităţii de învăţământ într-unul dintre judeţele ţării. La terapie intensivă ne găsim încă undeva sub 40% rată de ocupare a paturilor de terapie intensivă, dar sunt judeţe care din caracteristicile locale au un număr mai mic de patru de terapie intensivă şi acolo avem probleme şi e posibil ca de săptămâna viitoare să începem transferul între judeţe, lucru care s-a mai întâmplat fără ca să fim dincolo de jumătatea capacităţii de acordare a asistenţei medicale în zona de terapie intensivă", a explicat Rafila, arată Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel