Ce se întâmplă dacă mânânci semințele de rodie. Legătura neașteptată cu cancerul de sân și colon

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Rodie - Foto: Freepik @generative ai
Rodie - Foto: Freepik @generative ai

Ce se întâmplă dacă mânânci semințele de rodie. Ce compuși conțin și la ce trebuie să fii atent.

Ce se întâmplă dacă mânânci semințele de rodie.  Semințele de rodie sunt o sursă bogată de vitamina C, mangan și cupru, și sunt un adevărat tezaur de nutriție. Oameni din întreaga lume le folosesc atât în preparate dulci, cât și sărate, în sucuri, smoothie-uri și gustări.

Semințele uscate de rodie sunt un ingredient popular în mixurile de nuci și fructe uscate, în sirop de rodie, sosuri, batoane de musli și dressing-uri pentru salate. 

Semințele de rodie sunt încărcate cu vitamine, minerale și fitochimicale. Acidul elagic, unul dintre cei mai abundanți antioxidanți din această fructă, poate îmbunătăți sănătatea metabolică și preveni obezitatea, conform unui studiu din 2016 publicat în Advances in Nutrition, potrivit Live Strong.

Acest compus natural luptă împotriva inflamației și reduce expansiunea țesutului adipos alb, ceea ce face pierderea în greutate mai ușoară. O singură rodie oferă aproape jumătate din aportul zilnic recomandat de vitamina C și cantități mari de vitamina K, acid folic, tiamină, potasiu, cupru, mangan, seleniu și alte nutrienți esențiali. 

Cum se folosesc semințele de rodie

Semințele de rodie, care înconjoară boabele, sunt comestibile și pot fi folosite într-o mulțime de rețete.

Atât semințele, cât și boabele fac o gustare sănătoasă între mese și sunt o adiție minunată la fulgi de ovăz, iaurt, salate, sucuri proaspăt stoarse și produse de patiserie.

Semințele de rodie, efect împotriva tensiunii arteriale

O recenzie din 2018 publicată în Frontiers in Pharmacology a evaluat efectele vasculoprotectoare ale acestui fruct. Cercetătorii au descoperit că rodia poate îmbunătăți funcția celulelor endoteliale, reduce agregarea plachetară și neutralizează radicalii liberi, ceea ce duce la o mai bună sănătate cardiovasculară. Antioxidanții și fitochimicalele din acest aliment pot ajuta la protejarea împotriva hipertensiunii arteriale și a complicațiilor sale.

Bogată în acid elagic, acid galic, lignani, polifenoli și alte compuși bioactivi, rodia a demonstrat că poate reduce tensiunea arterială și îmbunătăți funcția vasculară. În plus, poate contracara unele dintre efectele negative ale medicamentelor și substanțelor chimice.

Acești compuși se găsesc în mod natural în coaja, semințele, frunzele și sucul de rodie. Semințele conțin cantități mari de acid p-cumaric, steroli vegetali, tanini și acizi grași. 

Pe lângă efectele sale antihipertensive, acestea pot ajuta la reducerea nivelurilor de zahăr din sânge. 

Semințele de rodie protejează împotriva cancerului 

Compușii benefici din rodie pot reduce riscul de a dezvolta cancer, conform unui studiu din 2015 publicat în Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Acest fruct este bogat în polifenoli, o clasă de antioxidanți care ajută la reducerea stresului oxidativ, a daunelor ADN și a inflamației. În același timp, aceștia pot inhiba creșterea tumorilor și induce apoptoza (moartea celulelor canceroase).

În studiile clinice citate în cercetare, rodia și componentele sale au fost găsite că protejează împotriva cancerului colorectal, cancerului hepatic, cancerului de sân și leucemiei, printre alte boli grave.

Luptă împotriva îmbătrânirii în mod natural 

Bogat în vitamina C și antioxidanți, acest fruct poate îmbunătăți rutina ta de înfrumusețare și încetini procesul de îmbătrânire. Conform unui studiu din 2016 prezentat în jurnalul Nature Medicine, ellagitanninele - o clasă de antioxidanți din rodie - se transformă în urolithine în intestine. Aceste molecule au proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, antimicrobiene și anticancer. Urolithina A pare să fie în mod deosebit benefică. Așa cum indică Nature Medicine, acest compus poate îmbunătăți funcția mitocondrială și musculară, conducând la o viață mai lungă.

Semințele de rodie, bogate în vitamina C

Semințele de rodie sunt, de asemenea, bogate în vitamina C, un nutrient care susține sinteza colagenului și luptă împotriva daunelor produse de radicalii liberi. Până la urmă, există un motiv pentru care cele mai multe creme și loțiuni anti-îmbătrânire au vitamina C menționată pe etichetă.

Această vitamină solubilă în apă protejează pielea de stresul oxidativ și daunele produse de UV, promovează repararea pielii și reduce pierderea transepidermală a apei. Pe termen lung, poate minimiza aspectul ridurilor și îmbunătăți aspectul pielii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel